Rasturnare de situatie in Dosarul Mineriadei din iunie 1990. Judecatorul de camera preliminara de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis miercuri anularea rechizitoriului si a dispus restituirea dosarului la Parchetul Militar.

Decizia Curtii Supreme poate fi atacata cu contestatie, iar procurorii militari au anuntat deja ca vor contesta aceasta decizie.

Dosarul Mineriadei a fost trimis in judecata in luna iunie 2017.

”Din acest dosar, practic lipseste cam 80 % din ceea ce s-a facut in perioada 2005-2007, ei rezumandu-se doar la 14 persoane vinovate, care nici pe acelea nu le-au pus corect sub urmarire, adica n-au facut procedura corect, si atunci, sigur, ca un dosar incomplet, judecatorul n-are ce sa faca decat sa-l dea inapoi. Eu nu-l acuz pe Iepure pentru decizia de azi, eu il acuz pe Constantin Iepure, judecator de Inalta Curte pentru ca si-a permis sa ne tina un an si jumatate, doar el un an si jumatate, in detrimentul acestor oameni care au venit la termene, care au venit cu speranta la Inalta Curte, crezand ca in sfarsit li se face dreptate, iar acum afla ca de fapt avem un rechizitoriu bun de aruncat la gunoi.” – a declarat, miercuri dimineata Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989.

Inca de la debutul acestui proces, atunci cand dosarul Mineriadei a fost trimis in judecata, avocatul lui Ion Iliescu a invocat mai multe exceptii, spunand ca procurorii militari care au instrumentat acest dosar nu ar fi respectat procedura si nu ar fi luat la vremea respectiva avizele necesare pentru ca fostul presedinte Ion Iliescu sa poata fi urmarit penal.

Acesta este unul dintre motivele pentru care judecatorul de camera preliminara, dupa 2 ani de dezbateri si 4 amanari succesive a dispus anularea rechizitoriului si, implicit, restituirea dosarului la Parchetul Militar.

Multe dintre victimele mineriadei din 13-15 iunie 1990 au fost prezente in sala de judecata si s-au declarat revoltate de aceasta decizie, spunand ca au asteptat mult prea mult, aproape 29 de ani, pentru ca justitia sa faca lumina in acest caz.

Aproximativ 1300 de oameni au avut de suferit in perioada 13-15 iunie 1990. Toti asteapta ca justitia sa spuna cine sunt vinovatii pentru acele fapte.

Daca aceasta decizie de restituire a dosarului la Parchetul Militar va fi mentinuta si dupa judecarea apelului, atunci vor trece poate si 3 ani pana cand dosarul Mineriadei va reveni la Instanta Suprema, iar de acolo ramane de vazut daca vom avea vreodata raspunsul la intrebarea ”Cine sunt vinovatii”.
Dosarul Mineriada

Pe 13 iunie 2017, Parchetul Militar i-a trimis in judecata pe: Ion Iliescu, la data faptelor presedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN) si presedinte al Romaniei; Petre Roman, fost prim-ministru; Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru; Virgil Magureanu, fost director al Serviciului Roman de Informatii; general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general si sef al Directiei Procuraturilor Militare.

De asemenea, au fost deferiti justitiei: amiral (rez.) Emil “Cico” Dumitrescu, la data faptelor membru al CPUN si sef al Directiei Generale de Cultura, Presa si Sport din cadrul Ministerului de Interne; Cazimir Ionescu, vicepresedinte al CPUN; Adrian Sarbu, sef de cabinet si consilier al prim-ministrului; Miron Cozma, presedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere “Valea Jiului”; Matei Drella, lider de sindicat la Exploatarea Miniera Barbateni; Plaies Cornel Burlec, ministru adjunct la Ministerul Minelor; general (rez.) Vasile Dobrinoiu, comandant al Scolii Militare Superioare de Ofiteri a Ministerului de Interne; colonel (rez.) Petre Peter, comandant al Unitatii Militare 0575 Magurele apartinand Ministerului de Interne; Alexandru Ghinescu, director al IMGB.

Procurorii militari sustin ca, in zilele de 11 si 12 iunie 1990, autoritatile statului au hotarat sa declanseze un atac violent impotriva manifestantilor aflati in Piata Universitatii din Bucuresti, care militau in principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara si isi exprimau, in mod pasnic, opiniile politice, in contradictie cu cele ale majoritatii care forma puterea politica la acel moment. coral