Presa iordaniana a anuntat luni dimineata ca regele Abdullah a anulat vizita oficiala in Romania.

Potrivit Jordan Times, decizia a fost luata ca urmare a “remarcilor facute de premierul roman Viorica Dancila” privind mutarea ambasadei tarii noastre din Israel la Ierusalim. Vizita regelui Abdullah al II-lea Iordaniei trebuia sa inceapa chiar luni.

Potrivit programului, regele Iordaniei trebuia sa aiba luni o intalnire cu presedintele Klaus Iohannis, dar si cu Raed Arafat, Marti, regele Iordaniei avea in program un tur al Parlamentului. De asemenea, ar fi urmat sa semnate o serie de acorduri in domeniul justitiei, educatiei si sanatatii.

Premierul Viorica Dancila a anuntat duminica dupa-amiaza ca ambasada Romaniei din Israel va fi mutata de la Tel Aviv la Ierusalim. “Eu ca prim-ministru al Romaniei, si guvernul pe care il conduc vom muta Ambasada Romaniei la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat Viorica Dancila.

Ulterior, Presedintia a transmis printr-un comunicat ca declaratia “demonstreaza, inca o data, totala sa ignoranta in domeniul politicii externe”. “Din dorinta de a-si revendica o decizie care nu apartine doar Guvernului Romaniei, asa cum doreste sa lase impresia, prim-ministrul Viorica Dancila se grabeste sa faca anunturi publice fara sa existe o decizie in acest sens”.

Premierul a declarat apoi, duminica seara, ca atunci cand a vorbit despre mutarea ambasadei Romaniei in Israel la Ierusalim, a mentionat ca acest lucru se poate intampla doar dupa parcurgerea tuturor etapelor prevazute de Constitutie si ca era “o opinie personala”.

coral