Cu toții știm cât de greu este să ne despărțim de iubiții noștri pufoși și cu câtă grijă stăm atunci când îi lăsăm cu alte persoane, chiar dacă e vorba de parinții noștri sau prieteni apropiați pe care patrupedul nostru i-a mai văzut și a mai interacționat. Tocmai din cauza asta ne-am hotărât să îți împărtășim câteva din regulile cele mai importante pe care trebuie să le cunoști atunci când te hotărăști să iei companionul cu tine în vacanță.

Locația

Astfel, primul lucru pe care trebuie să-l iei în seamă este destinația unde vrei să-ti petreci timpul. Suntem siguri că ai măcar o idee legată de locația unde vrei să mergi, dar trebuie să te gândesti că nu toate locațiile acceptă animale, așa că va trebui să cauți o locație ”pet friendly”. În acest sens ești norocos, pentru ca sunt foarte multe site-uri și grupuri pe rețelele de socializare create special de iubitorii de animale unde se postează frecvent locații ce acceptă animale.

Locația vacanței este foarte importantă și din prisma regulilor și restricțiilor impuse de autorități, astfel că daca vă hotărâți că vacanța va avea loc în afara țării, trebuie să vă interesați dinainte ce condiții trebuie îndeplinite pentru a putea trece granița. În linii generale, pentru a pleca in altă țară, animalul trebuie să fie microcipat, să dețină un pașaport pe care îl puteți face la orice cabinet veterinar autorizat, să fie vaccinat antirabic cu cel puțin 21 de zile înainte de plecare în cazul în care a depășit data trecută în carnet și trebuie să vizitați medicul veterinar cu 24-48 de ore înainte de a trece vama pentru deparazitarea internă împotriva Echinococcus și examenul clinic ce atestă că animalul este sănătos.

Mijlocul de transport

Trebuie de asemenea să te gândesti la mijlocul de transport cu care vei pleca și în care va merge și prietenul tău blănos. Dacă alegi să mergi cu mașina, atunci trebuie să faci mici opriri pe drum pentru ca animalul tău să-și poată face nevoile, să bea apa, să se dezmorțească puțin, dacă a stat în cușca de transport și poate să mănânce ceva. Dacă alegi însă să mergi cu trenul sau cu avionul, cel mai bine ar fi să verifici pe site-ul fiecărei firme sau chiar să le telefonezi pentru a afla condițiile impuse de acestea, pentru a nu avea suprize neplăcute în timpul călătoriei. Trebuie  să iei în calcul că e posibil să fie nevoie să achiziționezi încă un bilet sau că prietenul tău necuvântător să nu poată călători cu tine în compartiment, trebuind să calătorească în spațiul destinat bagajelor și că va fi nevoie de o cușcă specială, adaptată condițiilor de transport. Cușca de transport este la fel de importantă și în timpul călătoriei cu mașina, deoarece ea trebuie fixată cât mai bine, astfel ca în timpul unei frâne bruște, ea să nu cadă.

Bagajul

Nu doar tu ai nevoie de o grămadă de lucruri pentru a te simți confortabil în noua locație de vacanță, ci și animalul tău are nevoie de multe lucruri pentru a-i lipsi cât mai puțin aerul de acasă. Să începem cu jucăriile care sunt foarte importante pentru joaca zilnica a blănosului tău, acestea îi vor lipsi cel mai mult dacă uiți să le iei cu tine. Îi poti lua cu el mâncarea și recompensele, pentru că nu ești absolut sigur dacă acolo unde vei merge vei găsi exact mâncarea recomandată de medic, pe care el o mănâncă regulat și treat-urile care îi plac. Și dacă tot vorbim de mâncare, ai luat castronul pliabil și recipientul portabil pentru apă? În sfârșit, poți adăuga în bagaj și șamponul, prosopul, câteva covorașe absorbante în caz că se întâmplă vreun ”accident” sau servețelele umede pentru situațiile ”murdare”.

Vremea

Este foarte important să verifici vremea înainte de a pleca, pentru a ști cum să te pregătești. Va fi frig? Va fi cald? Ești sigur că vremea nu se poate schimba, chiar dacă sursele meteo îți arată anumite temperaturi? Noi te sfătuim să nu riști, iar pentru a fi pregătit pentru orice se va întâmpla, ia cu tine și câteva din hainele micuțului. Îi poți lua haina impermeabila în caz că plouă  sau chiar un pulover în cazul în care va fi chiar mai frig decât te-ai așteptat. N-ai vrea ca animalul tău să răcească și apoi să trebuiască să facă injecții la veterinar. De asemenea, dacă pleci cu mașina, să nu-ți lași niciodată companionul în mașină, indiferent de vreme. Vara, mașina se poate transforma într-un cuptor, iar iarna într-un congelator și nu ai vrea ca amicul tău să sufere de insolație sau hipotermie.

Asistența medicală

Înainte de a pleca și după ce te întorci din vacanță este recomandat să faci o vizită medicului veterinar pentru a te asigura că e totul în regulă cu patrupedul tău. Înainte de a pleca la drum trebuie neapărat să verifici carnetul de sănătate și să te asiguri că vaccinările și deparazitările sunt în termen, nu ai vrea să vă întoarceți cu „musafiri” din vacanță. In cazul în care timpul nu-ți permite, poți apela la o ambulanta veterinara, unde un medic veterinar se va deplasa acasă si iți va consulta animalul.

Animalul tău este microcipat? De multe ori, pentru că nu cunosc mediul în care ajung și din cauza aglomerației animalele se pierd, iar dacă nu dețin un microcip înregistrat în baza națională de date, sunt foarte greu de găsit, iar uneori chiar imposibil.

 Ai vreun cabinet veterinar în zona unde ajungi? Nu de puține ori se întamplă ca animalul tău să pățească ceva fix când te aștepți mai putin, așa ca asigură-te că acolo unde mergi, este un cabinet veterinar care să-i ofere asistență atunci când are nevoie. Daca ești din București, cei de la Joyvet – cabinet veterinar sector 3 te pot ajuta chiar și cu ambulanță și se pot deplasa oriunde.

  coral