Mai multe fete din Caracal au scapat de la traficare pentru ca au avut curaj sa le povesteasc parintilor ca au fost abuzate de gruparea lui Cocos si apoi santajate!

In iarna lui 2011, o fata de 17 ani se inchide in baia unui liceu din Caracal, de unde isi suna mama plangand. Ii e frica sa iasa singura din scoala, fiindca afara o asteapta traficantii. Unul dintre ei a violat-o, iar acum incearca sa o santajeze pentru ca ea sa se prostitueze pentru el.

O eleva de liceu care se ascunde intr-o toaleta ca sa scape de interlopi nu da bine in fata colegilor. Mai ales ca, in toti acesti ani, climatul din scolile din Caracal a fost mai degraba de teama sau chiar complicitate cu traficantii de fete.

Majoritatea adolescentelor se temeau sa le spuna parintilor

In acest caz, desi a fost terorizata de interlopii locali, fata a avut curajul de a povesti totul parintilor, iar tatal a asteptat-o zi de zi sa iasa de la ore si a condus-o apoi acasa.

In ciuda traumei violului, fata de 17 ani a indraznit sa ceara ajutorul familiei sale, iar asta a salvat-o in final de la a fi exploatata.

Cercetatoarea americana Brené Brown, autoarea best-sellerului “Curajul de a fi vulnerabil”, numeste aceasta capacitate de a refuza situatiile care-ti fac rau “curaj obisnuit”. In cazul fetei din Caracal, e mai mult decat curaj obisnuit, este determinarea ei de a se salva cu orice pret de la exploatare.

Potrivit dosarului consultat de Libertatea, atitudinea fetei este o exceptie de la regula care functiona in retea si in comunitate. Majoritatea adolescentelor se temeau sa le spuna adevarul parintilor, care aflau abia la proces ce se intamplase cu fiicele lor.

“Cocos” si apropiatii lui tinteau familii destramate sau dezorganizate, cu parintii abuzivi, alcoolici sau, pur si simplu, distantati de copiii lor.

Citeste continuarea pe libertatea.ro coral