Roșiile țuguiate, deși par mai coapte și mai bune, sunt de fapt un pericol pentru organismul nostru. Specialiștii spun că tocmai ”moțul” lor arată cânt sunt de nocive.

Roșiile țuguiate, un pericol pentru sănătatea omului. Avertismentul dur al experților

Piețele din România sunt invadate în ultimele două luni de roșii țuguiate. Mulți dintre noi le cumpărăm deoarece ni se par mai sănătoase, gustoase și coapte. Dar, deși sunt mai gustoase, sunt chiar mai periculoase, avertizează experții. Ei spun că forma lor indică faptul că sunt pline de substanțe nocive organismului.

”În lunile iunie şi iulie, pieţele de legume, îndeosebi cele din Capitală, sunt „invadate” de tomate a căror formă este puţin curioasă, ele având un vârf ceva mai pronunţat în partea opusă codiţei. Acest „moţ” sau mucron, apare de regulă atunci când au fost folosiţi regulatori de creştere, produse care se folosesc pentru a reduce procentul de avortare a florilor în condiţii climatice mai puţin favorabile,” a declarat Dr. ing. Victor Lăcătuș pentru agrointel.ro.T

Roșiile țuguiate ar proveni de la un soi bulgăresc, iar cele care sunt de fapt bune și româneși, apar în perioada iunie-iulie, spun experții.

”În primul rând, aceste tomate provin de la un soi bulgăresc „Precos”, care are uneori tendinţa de a face fructe cu vârful mai mult sau mai puțin proeminent, indiferent dacă au fost sau nu stimulate. Practic, 70-80% din fructe au acest mucron fără a fi stimulate. Este adevărat că în urma stimulării, aproape toate fructele au acest mucron, care poate fi mai proeminent dacă se stimulează în exces. După părerea noastră, acesta este de fapt un defect genetic, fructul neavând o formă comercială atractivă. Dar ceeace ar fi trebuit să fie un dezavantaj comercial, s-a transformat în anii din urmă, într-un avantaj. În acest fel consumatorii diferenţiază tomatele produse în România de c

coral