Ministerul Sănătăţii informează că s-a mai depistat un caz de variola maimuţei în România. Pacientul este un bărbat, în vârstă de 36 de ani, contact al primului pacient diagnosticat în România cu variola maimuţei.

Bărbatul s-a prezentat miercuri la un spital din București, după ce s-a simțit rău din data de 12 iunie, iar starea lui este bună.

Variola maimuței este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în principal în părțile împădurite din Africa Centrală și de Vest în urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii subliniază importanța igienei mâinilor folosind apă și săpun sau dezinfectant pe bază de alcool. De asemenea, este important ca o persoană cu suspiciune de variola maimuței să fie izolată și ca cei care o îngrijesc să utilizeze măsuri de protecție personală adecvate.

Primul caz de variola maimuței a fost diagnosticat luni, iar miercuri, 15 iunie, s-a depistat al treilea caz. Ministrul Sănătății a venit cu o serie de precizări, declarând că în cazul celor trei cazuri de variolă a maimuței, diagnosticate în România, a fost vorba despre ”un comportament la risc”.

”Este vorba de un comportament la risc, comportamentul la risc poate fi deopotrivă înregistrat și la bărbați, și la femei. Problema este legată de un contact apropiat cu o persoană infectată. Lucrul acesta se poate întâmpla oricui dacă nu își ia niște măsuri de precauție și recomandarea este, cel puțin din punctul de vedere al relațiilor intime, să se evite relațiile întâmplătoare, cu persoane necunoscute și dacă există o expunere cu o persoană care prezintă leziuni, atunci este bine să se adreseze unui serviciu de boli infecțioase”, a spus minstrul Sănătății, Alexandru Rafila, citat de Observator. 

Întrebat dacă în cazul celor trei cazuri există o legătură, ministrul Sănătății a spus că nu vrea să facă astfel de speculații.

”Nu avem niciun fel de informație în acest sens. Există anchete epidemiologice în desfășurare, dar pentru că aceste anchete se bazează pe declarațiile persoanelor infectate, viteza lor de finalizare câteodată nu e foarte mare. (…) Este dreptul fiecărei persoane în privința vieții personale, atâta timp cât acest lucru nu pune în pericol sănătatea altora”, a spus Rafila.

coral