Transparency International a publicat o analiză privind corupția la nivel mondial, România se află și de această data în topul celor mai corupte state din Uniunea Europeană alături de Bulgaria și Ungaria.

România a primit 44 de puncte din 100, scor nemodificat din anul 2012. La nivel mondial de situam pe locul 69 între Ungaria și Senegal. Țara africană a reușit să depășască România cu un indice, pus pe seama creșterii cu 9 procente din anul 2012 și până în prezent, a mai arătat raportul. În acest clasament suntem depășiți de state precum Cuba, Arabia Saudită, Iordania sau Namibia.

Indicele de Percepție a Corupției (CPI) reflectă modul în care experți independenți și din mediul de afaceri percep corupția existentă în statele lumii.

Raportul arată că sistemele sanitare au demonstrat pe timpul pandemiei că fac față cu greu unei situații de criză atunci când în țara respectivă există un nivel al corupției ridicat. Statele care au un scor bun în clasament investesc mai mult în Sănătate și tind să încalce mai puțin anumite drepturi ale pacienților.

Raportul mai arată că lipsa de transparență în achizițiile publice și lipsa unor măsuri constante pentru digitalizarea proceselor administrative sunt probleme care s-au accentuat în România, în contextul pandemiei.

coral