România se situează pe locul 10 în topul numărului persoanelor care au murit în timpul pandemiei de coronavirus, raportat la populație. Suntem depășiți de două țări vecine în acest clasament ce a fost realizat la nivel mondial și se referă și la acei oameni care au pierit din cauza altor probleme de sănătate ce n-au mai putut fi tratate în contextul crizei sanitare.

România, pe locul 10 la ”mortalitatea în exces”, în timpul pandemiei

Potrivit unei statistici realizate de Financial Times, bazată pe date adunate până pe 6 aprilie, România se află pe locul 10 în lume în clasamentul mortalității în exces raportate la populație, în timpul pandemiei. Indicatorul numit ”mortalitate în exces” se referă la numărul de decese generate de toate cauzele în timpul unei crize, aflat peste media anilor precedenți.

Acest indicator îi poate include și pe cei afectați indirect de pandemie, adică acele persoane care au murit de alte boli pe care nu le-au mai putut tratat din cauza acestei crize, precum și pe cei care au murit de COVID-19, fără să fie diagnosticați. Conform Financial Times, de la izbucnirea pandemiei, în România au murit aproximativ 2.100 de oameni la fiecare milion de locuitori, în plus față de anii precedenți.

Ce țări vecine depășesc România în clasament

Din acest punct de vedere, România este depășită în clasament de state precum Bulgaria, Slovenia, dar și Peru, Mexic și Cehia. În Bulgaria, de exemplu, au murit cu peste 3.000 de oameni mai mult la milionul de locuitori, iar în Peru au decedat aproximativ 4.500 de oameni, față de media anilor precedenți.

Pe de altă parte, România a înregistrat mai multe decese în exces în comparație cu țări ca Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Statele Unite ale Americii, Italia sau Spania, ce au confirmat oficial un număr foarte mare de decese provocate de COVID-19. De fapt, într-un top al numărului oficial al persoanelor care au murit din cauza COVID-19, raportat la milionul de locuitori, toate aceste țări depășesc România.

Care a fost cea mai neagră lună pentru România, de la izbucnirea pandemiei de coronavirus

Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, a prezentat cât de mare a fost mortalitatea în exces în România, dar bazându-se pe date valabile până la finalul anului trecut. În plus, în această analiză, indicatorul este exprimat în procente. Potrivit acestor date, cea mai neagră lună din 2020 pentru România a fost noiembrie, când mortalitatea în exces a fost de 63%, în raport cu media deceselor din perioada 2016-2019. Totuși, situația a fost mai gravă în alte state din Uniunea Europeană, precum Polonia, unde mortalitatea în exces a reprezentat 96%, Bulgaria, Cehia și Slovenia.

Celelalte state membre ale Uniunii Europene au avut o mortalitate în exces sub nivelul României. Situația a fost neplăcută în țară și în decembrie, când acest indicator a fost de 52%, în raport cu media din perioada 2016-2019. Acesta într-o lună în care în Finlanda decedau mai puține persoane decât în perioada 2016-2019, indicatorul mortalității în exces în țara nordică fiind negativ, de -4,3%. coral