Autorităţile române au semnat, miercuri, un memorandum în baza căruia Electromecanica Ploieşti şi Raytheon vor fabrica în România rachete interceptoare SkyCeptor.

Este vorba de un interceptor cu rază lungă de acţiune care are costuri reduse şi este dezvoltat pentru a apăra împotriva rachetelor balistice şi de croazieră.

„Conflictul militar de la graniţa României ne-a demonstrat că dezvoltarea de parteneriate de tip public-privat cu industria de apărare între statele NATO şi ale Uniunii Europene reprezintă structura pe care industria de apărare trebuie să funcţioneze pe termen lung”, a afirmat ministrul Economiei, Florin Spătaru.

Documentul a fost semnat între Compania Naţională Romarm S.A., Electromecanica S.A. şi Raytheon Missiles & Defense.

Memorandumul este doar un prim pas în dezvoltarea parteneriatului strategic pe termen lung între Electromecanica Ploieşti, Romarm şi Raytheon, a adăugat ministrul Economiei.

„Mai sunt câţiva paşi pe care trebuie să-i facem astfel încât producţia să înceapă cât mai curând posibil. Producţia înseamnă şi investiţii din partea română şi ceea ce l-am asigurat pe directorul Electromecanica şi directorul general al Romarm e că Ministerul Economiei este hotărât să investească, să aloce bani pentru dezvoltarea acestei capabilităţi astfel încât România să se poziţioneze atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, ca un furnizor stabil şi ca un furnizor de încredere în acest domeniu.

Utilizarea acestor rachete în conflictul din Ucraina, cu siguranţă nu putem să discutăm de aşa ceva, pentru că un astfel de proces va dura”, a mai afirmat Florin Spătaru.

Acesta a explicat că rachetele interceptoare vor fi livrate pe piaţa internă şi pe cea externă.

La rândul său, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a afirmat că şi-ar dori „multiplicat de sute de ori” un eveniment precum cel de miercuri de la Ploieşti, în care România nu doar achiziţionează armament, ci şi semnează memorandumuri prin care se valorifică „inteligenţa” românilor şi infrastructura din domeniul apărării.

Dîncu şi-a exprimat convingerea că industria românească de apărare are „toate posibilităţile şi energiile interne pentru a se revigora şi a redeveni o important piesă a economiei naţionale”. coral