Două bombardiere strategice rusești, capabile să poarte focoase nucleare, au zburat 12 ore deasupra Oceanului Pacific și mărilor Bering și Ohoțk, aproape de teritoriul Statelor Unite din Alaska, relatează Reuters. Comandamentul pentru securitate aeriană al Statelor Unite și Canadei a anunțat că aviația americană a interceptat, luni, bombardierele rusești Tu-95 în apropiere de coastele Alaskăi.

Aeronavele, care pot transporta inclusiv focoase nucleare, au fost escortate de avioane de luptă MiG-31 şi au realimentat în aer, a transmis ministerul rus al apărării, precizând că a fost vorba de un „zbor programat deasupra apelor neutre, în conformitate cu regulile aviatice internaţionale”.

Incidentul vine într-un moment extrem de tensionat în relațiile Rusiei cu Occidentul, în contextul războiului din Ucraina și al amenințărilor cu arma nucleară tot mai dese ale dictatorului rus și cercului său de la Kremlin. NATO și SUA au spus, recent, că se așteaptă la un test iminent al forțelor nucleare rusești.

Comandamentul american precizează că avioanele ruseşti „au rămas în spaţiul aerian internaţional şi nu au pătruns în cel al SUA sau al Canadei” şi că activitatea rusească în zona de identificare americană nu este considerată „nici o ameninţare şi nici o provocare”.

Interceptările de aeronave rusești în această zonă, foarte apropiată de Extremul Orient rus, sunt relativ frecvente. Rusia desfăşoară, în general, manevre militare ample în această perioadă din an, inclusiv cu teste de rachete balistice, mai menţionează AFP, citat de Agerpres. Oficialii americani au spus că se așteaptă ca exercițiile rușilor să includă testări de lansări de rachete balistice.

Vladimir Putin a amenințat în 21 septembrie că este pregătit să apere „integritatea territorială” a Rusiei cu toate metodele disponibile, inclusiv cu arma nucleară. O săptămână mai târziu, el anunța, în mod ilegal, anexarea a patru regiuni Ucrainene, o acțiune condamnată aproape universal. Oficialii occidentali spun că sunt îngrijorați de exercițiile rusești, dar și-au exprimat încrederea în capacitatea de a discerne între un exercițiu și o decizie a lui Putin de a acționa pe baza amenințărilor sale.

 

coral