Primăria Cluj-Napoca a inițiat procedura de consultare publică pentru un nou Regulament privind închirierea locurilor de parcare, garaje și copertine aflate în administrarea Serviciului Public pentru Administrarea Parcărilor.

În prezent sunt în vigoare practic două regulamente separate, ambele adoptate în 2010: unul reglementează închirierea locurilor de parcare destinate riveranilor din cartiere situate pe stradă , iar celălalt, locurile de parcare situate în parkingurile administrate de primărie. Ca atare se impune o reglementare unitară, iar noul proiect de regulament face tocmai acest lucru.

În plus, vechiul regulament a fost completat conform situațiilor întâlnite în practică în ultimii 10 ani și care nu erau reglementate expres în acesta. De exemplu, au fost incluse prevederi referitoare la locurile de parcare pentru biciclete, demers realizat de primărie în parkingul Primăverii și parkingul Băișoara în urma unei propuneri venite de la clujeni la procesul de bugetare participativă. Astfel, cei care doresc un loc de parcare pentru biciclete vor avea aceleași reguli ca și proprietarii de mașini, adică vor putea plăti un abonament anual și nu în sistem de plată orară.

 

Care sunt principalele prevederi ale regulamentului pus în dezbatere publică

 

Locurile de parcare vacante în parcările publice, inclusiv parkinguri se atribuie pe bază de abonament în următoarea ordine: persoane cu handicap cu domiciliul în apropiere, persoane fizice care au domiciliu în apropiere, persoanelor fizice cu reședința în apropiere și persoane juridice care au sediul social sau punctul de lucru în apropierea parcajului respectiv.

Pentru a primi un asemenea loc de parcare cu abonament, solicitanții trebuie să dețină un autoturism cu inspecția tehnică valabilă și să nu mai dețină alt loc de parcare, garaj sau copertină. Se poate aloca un singur loc de parcare pentru o persoană fizică sau juridică și maxim două locuri de parcare pentru aceeași unitate locativă/sediu social/punct de lucru. Atribuirea celui de al doilea loc de parcare se face însă numai după epuizarea cererilor depuse pentru primul loc de parcare, dacă mai există locuri libere.

Cererile pentru loc de parcare se depun anual. Subînchirierea locurilor de parcare este interzisă, nerespectarea acestei obligații atrăgând după sine retragerea abonamentului de parcare de la titular. În schimb se poate realiza schimbul locului de parcare între abonați pe baza unei cereri depuse la primărie.

În cazul locurilor de parcare care sunt reamenajate în urma demolării garajelor la repartizarea unui loc de parcare au prioritate persoanele care au avut contract de închiriere a terenului public pentru garaj sau abonament valabil și au respectat prevederile acestuia. Urmează persoanele care solicită schimbarea locului de parcare și abia apoi cei care solicită un loc de parcare nou și aceasta în ordinea numărului de înregistrare a cererilor.

”Abonamentele emise pentru terenul ocupat cu parcări, garaje sau copertine și care fac obiectul legilor fondului funciar sau a Legii 10/2001 vor fi reziliate unilateral”, se mai arată în regulament.

În privința parcărilor cu barieră din zona centrală și a parkingului Moților se păstrează doar regimul de plată cu ora, nu este valabil niciun tip de abonament sau contract.

 

În parkingurile din cartier, ca parkingul Băișoara sau Primăverii este posibilă încheierea de abonamente.

 

Locurile de parcare pentru biciclete vor fi atribuite pe bază de abonament anual cu prioritate pentru persoanele fizice care au domiciliul stabil/reședința în apropiere, în ordinea depunerii cererilor. Se pot aloca maxim două locuri de parcare pentru același titular și cel mult 4 locuri pentru aceeași unitate locativă. Pentru acest an costul unui asemenea abonament pentru parcare de biciclete este de 50 de lei pe an.

Sursa: zcj.ro coral