De astăzi dispare declarația pe propria răspundere și se deschid terasele în România, dar acest lucru nu înseamnă că vom scăpa de controlul datelor cu caracter personal. Patronii fiecărei terase sunt obligați să stocheze datele tuturor clienților care comandă, deoarece există posibilitatea ca unul dintre miile de clienți să fie infectat cu noul coronavirus, iar identificarea să se facă mai ușor.

Accesul la terasă se va face doar pe baza unei programări în prealabil, iar cei care au simptome respiratorii nu vor avea voie să stea la masă. La o masă vor putea sta maximum patru persoane, dacă nu sunt membri ai aceleiaşi familii, şi nu se vor transfera meniuri, solniţe sau alte obiecte de la o masă la alta, urmând să fie făcută dezinfecția după plecarea clienţilor. Personalul de servire trebuie să poarte măşti şi mănuși.

Cum se va sta la terasă de la 1 iunie

Conform documentului apărut în Monitorul Oficial, de astăzi este interzis şi consumul de alimente în picioare, pentru a se minimiza circulaţia clienţilor pe terasă. La o masă pot sta maxim patru persoane, cu respectarea distanţei de 1,5 metri între persoane, cu excepţia membrilor aceleiaşi familii, care locuiesc împreună. Între scaunele de la mese alăturate  trebuie să existe o distanţă de minim doi metri. 

Locurile se vor ocupa cu rezervare anterioară, pentru a evita aglomeraţia şi a face mai uşoară o eventuală anchetă epidemiologică, dacă aceasta s-ar impune. Personalul de servire trebuie să poarte mască şi mănuşi, iar mănuşile folosite la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei.

O situație similară va fi și la Mare în acest an

Accesul pe plajele de pe litoralul Mării Negre se va face doar pe baza unei rezervări telefonice sau online, numărul de persoane fiind limitat, având în vedere că şezlongurile trebuie aşezate cu păstrarea distanţei de doi metri între ele, conform normelor publicate sâmbătă în Monitorul Oficial. Şezlongurile şi alte echipamente de pe plajă trebuie dezinfectate înainte de a fi folosite de alţi clienţi. Pe plajele neconcensionate, autorităţile locale sunt responsabile de evitarea aglomeraţiei.

coral