În România, cele mai multe firme de dezinfecție, dezinsecție, deratizare au o istorie controversată, marcată de ilegalități și conflicte. Cu toate acestea, tocmai firmele care de-a lungul timpului s-au remarcat prin total alte lucruri decât prin serviciile pe care le oferă sunt favorizate la licitațiile publice, robinetul la banii publici fiind mereu deschis. 

În edițiile trecute am adus în discuție firma DD Chim care are legătură cu o serie nesfârșită de nereguli, de la caiete de sarcini neconforme, minciuni în procese verbale până la abateri profesionale grave care au culminat cu incidentul de la Arad, când 40 de copii au ajuns la spital intoxicati după ce s-a făcut dezinsecție și deratizare în incinta școlii.

Firma a „ocolit” ca prin minune municipiul Cluj-Napoca în anul 2019, când orașul de pe Someș era cât pe ce să se pricopsească cu serviciile oferite de DD Chim. Cu toate acestea, chiar și după incidentele care au cutremurat o țară întreagă, controversata firmă nu duce lipsă de contracte finanțate din bani publici, fiind favorizată în nenumărate cazuri la licitații chiar dacă are mai multe dosare penale pe rol. 

Primăria Constanța a deschis robinetul banilor publici pentru Allchim Co SA

În această ediție ne-am concentrat atenția spre o altă firmă din domeniul DDD, de numele căreia se leagă nenumărate nereguli și ilegalități. Allchim Co Sa este una dintre cele mai controversate firme din domeniul deratizării, dezinfecției și dezinsecției.

Societatea cu sediul în București, a fost înființată în 1999 de către Mihai Florin Şucată, un fost general al Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), fiind deținută în prezent de Florina Oana Bajdechi și Ionuţ George Bajdechi, fiica și ginerele lui Șucată. În structura acționariatului societății s-au plimbat mai multe personaje, printre care și rude apropiate și fini ai acestuia cu istoric la fel de controversat.

Numele companiei a devenit foarte cunoscut atât pentru scandalurile în care a fost implicat fostul general SPP, dar și pentru contractul de dezinsecție și deratizare, de 25 de ani,  pe care l-a câștigat pe prietenie în 2009 în urma unei licitații la Primăria Constanța, de unde a încasat cei mai mulți bani: 10 milioane de euro, mai exact  43.084.626,5 lei, fără TVA. Însă, în 2011, fostul primar Radu Mazăre a decis să-i mai taie din elan firmei care părea asigurată „pe viață” pentru Constanța și a renegociat contractul, stabilind data de încheiere a contractului în 31 decembrie 2017. Allchim Co SA presta astfel de servicii în Constanţa, Mamaia şi Mangalia încă din 2004, însă în fiecare an, atât locuitorii oraşului, cât şi turiştii din Mamaia se declarau exasperaţi de invazia ţânţarilor. 

Allchim Co SA are o activitate uimitoare în relaţia cu statul

Potrivit presei naționale, în perioada 2007- 2018, firma a încheiat 107 contracte cu statul, din care numai 11 au fost primite în urma unor licitaţii, restul licitațiilor au fost încredințate direct de la diverse instituții ale statului, iar până în prezent, compania a încheiat 112 contracte de achiziții publice în valoare totală de 2.618.155,22 lei. Pe anul fiscal 2020, societatea a raportat un număr de 62 de angajați, cifră de afaceri de 7.229.604 lei și un profit de 3.720.509.

Fostul general Șucată la fel de controversat ca firma pe care o deținea

La scurt timp după Revoluție, Mihai Florin Şucată a devenit şeful Institutului de Marină Constanţa, perioadă în care i-a cunoscut pe Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Sorin Strutinsky. Cu doi ani înainte să pună bazele firmei Allchim, în 1997, Şucată a fost dat afară din Serviciul de Pază și Protecție (SPP) din cauza implicării sale în scandalul „Ţigareta II”, însă nu a stat pe tușă prea mult, deoarece în anul 2000 fostul președinte Ion Iliescu l-a adus iar în SPP și l-a pus şef al Corpului de Control al serviciului.

În 2002 a fost avansat la gradul de general, iar în 2005 a fost trecut în rezervă de Traian Băsescu cu gradul de general cu două stele. În 2006, Şucată a fost angajat de Viorel Hrebenciuc la Camera Deputaţilor, relația lor fiind îndelung discutată de presa centrală care arată că cei doi sunt legați de o mulțime de afaceri de sute de miliarde de lei din bani publici. Șucată a ținut cu dinții de privilegiile obținute din calitatea sa de angajat al SPP. 

Șucată a „bifat” un dosar penal pentru evaziune fiscală

Controversatul general SPP, Mihai Florin Șucată, are multiple conexiuni politice la nivelul PSD, fiind omul de încredere al lui Victor Hrebenciuc, prieten cu Radu Mazăre, Sorin Opescu, Florentin Pandele și nu numai. Fostul general nu a dat înapoi de la ilegalități și s-a trezit cu un dosar penal, la Secția I Penală a Curții de Apel București, instrumentat de DIICOT, în care Mihai Florin Șucată, alături de mulți alții, este trimis în judecată pentru spălare de bani, infracțiuni comise în calitate de proprietar și administrator al firmei Allchim Co SA. Anul acesta, pe 25 martie, a fost înregistrat dosarul pe rolul Curții Supreme.

Sunt peste 100 de inculpați, printre aceștia enumerăm: William Gabriel Brînză, fost deputat PRM, Carp Septimiu George Vasile și Laurențiu Popovici – condamnați în 2015 la 8 ani, respectiv 6 ani, pentru evaziune fiscală și spălare de bani în formă continuată, Mohamed Kamel Abdrabbo Ahmed Nassar condamnat și el, tot în 2015, la 8 ani de închisoare, pentru infracțiuni de asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni și complicitate la spălare de bani, Zaharia Vintilă Valentin, asociat unic al S.C. Alexandra 2000 – S.R.L. Prejudiciul creat estimat se ridică la 5.000.000 de lei, suma totală spălată fiind de aproximativ 13.000.000 de lei.

Cu toate acestea instituțiile publice par să închidă ochii la fiecare greșeală a firmelor care oferă servicii de deratizare, dezinsecție și dezinfecție chiar dacă viața oamenilor a fost pusă în pericol în repetate rânduri, înregistrându-se chiar cazuri grave în care oamenii au fost la un pas de moarte din cauza folosirii necorespunzătoare a substanțelor utilizate în procesele DDD, care a dus la intoxicarea persoanelor sau la dobândirea unor boli în urma mușcăturilor provocate de anumite insecte.

Autoritățile se fac că plouă, ba chiar susțin astfel de firme care vor numai binele personal și nu țin cont de posibilele repercusiuni, licitațiile se fac pe prietenii și pe interese politice, iar sănătatea publică cade pe ultimul loc, ca de fiecare dată. Nimeni nu se înghesuie să ia măsuri, cu toate că este un subiect sensibil din mai multe puncte de vedere, ce are legătură atât cu banii din bugetul public, cât și cu sănătatea publică, două lucruri esențiale. Cel mai probabil se va interveni când va fi prea târziu, după ce se va întâmpla o dramă de proporția celei care era pe cale să se întâmple la Arad, când 40 de copii au ajuns la spital intoxicati după ce s-a făcut dezinsecție și deratizare în incinta școlii, arată Gazeta de Cluj. coral