Dr. Lucian Fodor, medic primar și coordonator al Compartimentului de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă și Arși în cadrul SCJU Cluj-Napoca și dr. Raluca Sobec, medic primar în cadrul aceluiași compartiment, și-au dat demisia pentru neîndeplinirea de către angajator a obligațiilor asumate prin contractul individual de muncă.

Aceștia au cerut încetarea contractelor individuale de muncă prin demisie fără preaviz începând cu data de 1 ianuarie 2022, după ce în urmă cu o lună și-au prezentat demisiile din gărzile la domiciliu alături de alți cinci medici.

Dr. Lucian Fodor a menționat că odată cu încetarea raporturilor de muncă va dona Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca bunurile cumpărate din fonduri proprii, pe care a fost nevoit să le achiziționeze pentru buna desfășurare a activității medicale.

De asemenea, Lucian Fodor a menționat că: „Mi-a fost încălcată grav demnitatea în muncă prin comportamentul abuziv, în special al managerului (…) animat de scopul de a mă intimida și, nu în ultimul rând, de a mă umili. După 15 ani de activitate, în care am tratat mii de pacienți, în ultima perioadă am fost supus la diverse presiuni și tratamente care mi-au încălcat grav dreptul la demnitate la locul de muncă.”

Managerul spitalului, dr. Claudia Gherman, l-a notificat pe Lucian Fodor că începând cu data de 17. 12. 2021 „se sistează numirea din funcția de medic primar coordonator la COMP. CHIRURGIE PLASTICĂ”, înlăturându-l ilegal din funcție.

Lucian Fodor susține că: „Verificând prevederile invocate de manager în decizia unilaterală (…) am constatat că nu există la art. 184 aliniatele 4 și 8 invocate de manager! Fără comentarii!”

Acesta consideră că toate abuzurile la care a fost supus de-a lungul timpului au avut ca scop înlăturarea acestuia din funcție, astfel Claudia Gherman și-ar fi atins scopurile: „Apreciez că șicanele la care am fost supus, hărțuirea și tratamentul incorect, nu au avut alt rol și alt mobil decât înlăturarea mea din activitatea desfășurată în baza CIM, astfel încât cred că prezenta demisie poate să fie primită de către Dvs. cu entuziasm, urmând ca Dvs. să asigurați serviciul medical cu personalul selectat conform viziunii Dvs.”

Alături de dr. Lucian Fodor a demisionat și dr. Raluca Sobec, o altă victimă a abuzurilor Claudiei Gherman. Și aceasta a ținut să precizeze că a fost nevoită să ia această decizie din cauza că, în ultima perioadă i-a fost lezată demnitatea ca medic cu o experiență de mai bine de 10 ani, „crearea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor și ofensator”. De asemenea, Raluca Sobec a amintit că de-a lungul timpului a fost nevoită să cumpere din banii proprii medicamente pentru ca pacienții să-și primească tratamentul adecvat, când nu erau disponibile în farmacia spitalului.

 

Gazeta de Cluj a scris în nenumărate rânduri despre abuzurile la care au fost supuși medicii din cadrul SCJU Cluj-Napoca, de la organizarea concursurilor fără știrea medicilor, la încălcarea flagrantă a obligațiilor asumate de către angajator în contractele individuale de muncă.

Mai mult, Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj a confirmat acuzațiile aduse Claudiei Gherman cu privire la modul în care a fost organizat concursul de la începutul lunii octombrie 2021 pentru ocuparea postului de medic primar confirmat în specialitatea chirurgie vasculară și a unui post de medic primar confirmat în specialitatea chirurgie plastică – microchirurgie. 

În primul rând, Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj a semnalat că nu s-a ținut cont de prevederile contractului colectiv de muncă, în ceea ce privește componența comisiei de examinare, mai exact, părțile au convenit ca în comisiile de angajare trebuie să fie și un reprezentant al sindicatelor sanitare în calitate de observator, însă nu a fost respectată această clauză. De asemenea, chiar dacă în cadrul aceluiași contract colectiv de muncă, angajatorul își ia angajamentul de a anunța sindicatul și salariații cu privire la vacantarea unor posturi în cadrul unității medicale, ITM Cluj a constatat că nici această clauză nu a fost respectată, nefiind niciun înscris eliberat de către unitate. În același document, ITM Cluj a semnalat și faptul că postul de medic primar în specialitatea chirurgie plastică scos la concurs putea fi ocupat de dr. Raluca Sober, deoarece aceasta solicitase conducerii unității medicale să fie redistribuită pe post, mai ales că deținea calificarea și avizele necesare, însă cererea i-a fost respinsă pe motiv că solicitarea a venit după ce au fost începute procedurile de organizare a concursului. Totodată, ITM Cluj a informat că toate aceste aspecte semnalate întrunesc elementele unui conflict de muncă, iar medicii se pot adresa mai departe tribunalului. 

Abuzurile Claudiei Gherman au declanșat o avalanșă de demisii în rândul medicilor

În urma încălcărilor repetate ale clauzelor contractuale, mai mulți medici din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca au notificat conducerea unității medicale că își vor rezilia contractul de gărzi la domiciliu începând cu 1 decembrie 2021. Printre medicii clujeni care au trimis astfel de notificări se numără Fodor Lucian, medic primar și coordonator al Compartimentului de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă și Arși în cadrul SCJU Cluj-Napoca, Dr. Yusef Sallum, Dr. Ioana Tichil, Dr. Mihai Alexandru Motora, Dr. Lavinia-Iulia Lasca, Dr. Marius Dumitru Chirilă și Dr. Raluca Laura Sobec, arată gazetadecluj.ro

coral