În timp ce unii angajați din România încasează venituri medii foarte mari, alții se străduiesc să se descurce în fiecare lună cu salariile medii pe care le primesc și care sunt diferite de la un oraș la altul. Haideți totuși să vedem care este orașul cu cele mai mari salarii medii.

Salarii România 2021. Orașul cu cele mai mari salarii medii

Cu un salariu mediu de aproximativ 720 de euro lunar net, se pare că un angajat din România câștigă de patru ori mai puțin decât media salarială a tuturor statelor din Uniunea Europeană, potrivit Ziarul Financiar. Cu toate acestea, datorită faptului că angajatorii au început să recruteze din nou, atât pe plan intern cât și extern, salariile vor continua să crească.

În luna martie a acestui an, zonele cu cele mai mari salarii medii erau București, Cluj, Timiș, Ilfov și Iași. Se pare că în aceste zone, salariații încasează lunar, în medie, între 3.500 și peste 4.700 de lei net.

Salariile medii, în creștere în 2021

În București, salariile medii au avut o creștere de 8% în 2021, față de anul precedent. Mai exact, un angajat din Capitală a câștigat, în medie, 4.700 de lei net în luna martie a acestui an, cu 400 de lei în plus față de cât a încasat în luna martie a anului trecut. În ultima perioadă, cel mai mult au crescut veniturile salariale ale angajaților din Brașov, Iași, Bihor și Timiș. Bineînțeles, cei mai câștigați sunt salariații din domeniul IT și cei din telecomunicații.

Florin Go­dean, care este country mana­ger pentru firma de recrutare Adecco România și Un­garia, susține că cei care au primit o educație mai bună au decis să lucreze în Capitală pentru salarii mai mari, dar și pentru a se putea dezvolta pe plan profesional, potrivit Aleph News.

România și Bulgaria, statele cu cele mai mici salarii din UE

Potrivit datelor publicate în luna martie de Oficiul European de Statistică, la nivelul anului 2018, România și Bulgaria aveau cele mai mici salarii medii din Uniunea Europeană. Pe de altă parte, la polul opus, în țări precum Danemarca sau Luxemburg veniturile salariale medii erau de aproape zece ori mai mari.

Mai exact, potrivit informațiilor preliminare publicate de Eurostat, în 2018, veniturile medii lunare la nivelul Uniunii Europene variau de la 4.057 euro în Danemarca și 3.671 euro în Luxemburg, la aproximativ 700 de euro în România și 442 de euro în Bulgaria.

Conform Eurostat, media este definită ca ”valoarea de mijloc”: jumătate din angajați câștigă mai puțin și cealaltă jumătate câștigă mai mult decât valoarea medie a câștigurilor.

În anul 2018, în topul statelor cu cele mai mari venituri salariale medii din in Uniunea Europeană se aflau: Danemarca  cu 4.057 euro lunar, Luxemburg (3.671 euro), Suedia (3.135 euro), Belgia (3.092 euro), Irlanda (3.021 euro), Finlanda (2.958 euro) și Germania (2.891).

În schimb, la celălalt capăt al topului, țările cu cele mai mici salarii medii lunare din Uniunea Europeană erau: Bulgaria cu 442 euro, România (700 euro), Ungaria (801 euro) și Lituania, unde salariul mediu era de 809 euro pe lună, potrivit Agerpres. coral