Un potential medicament antiviral al companiei Gilead Sciences a inregistrat rezultate negative in primele teste clinice aleatorii, arata un document obtinut de Financial Times dupa publicarea accidentala de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), dar firma medicala contesta informatiile.

Conform unui proiect de document publicat accidental de OMS si vizualizat de cotidianul Financial Times, potentialul medicament antiviral Remdesivir a inregistrat rezultate negative in primele teste clinice, dezamagind oamenii de stiinta si investitorii.

Testele efecuate in China arata ca Remdesivir – dezvoltat de compania farmaceutica Gilead Sciences, cu sediul in statul american California – nu a imbunatatit starea pacientilor si nu a redus prezenta patogenului in sange. Cercetatorii au studiat evolutiile a 237 de pacienti infectati cu noul coronavirus, dupa administrarea produsului la 158 si urmarirea starii acestora comparativ cu restul.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a admis ca „documentul a fost postat inadecvat pe website”, fiind sters „imediat ce a fost observata eroarea”, potrivit Mediafax.

Valoarea actiunilor companiei Gilead Sciences a scazut cu cel putin 6%, potrivit agentiei de presa Reuters.

Gilead Sciences contesta informatiile, argumentand ca rezultatele sunt „neconcludente”

Firma farmaceutica Gilead Sciences a avertizat ca postarea contine „o prezentare inadecvata a studiului”. „Precizarea este importanta, deoarece studiul a fost incheiat prematur din cauza inscrierii unui numar insuficient de persoane, astfel ca nu pot fi extrase concluzii importante din punct de vedere statistic. In acest context, rezultatele studiului sunt neconcludente, desi tendintele observate in date sugereaza potentiale beneficii ale administrarii Remdesivir, mai ales pentru pacientii tratati in fazele initiale ale bolii”.

coral