Lucrul de birou, fie că e realizat de acasă, fie că e realizat într-un birou propriu-zis, reprezintă una din cele mai populare slujbe în cadrul societății moderne. Dacă includem și transportul către locul de muncă și de la locul de muncă, în cazul celor care nu lucrează de acasă, acest job acumulează, în medie, între 8 și 10 ore de a sta așezat pe zi, ceea ce este mai mult decât orice altă activitate pe care o întreținem pe parcursul unei zile, chiar mai mult decât timpul alocat somnului. Așadar, scaunul de birou ergonomic pe care îl utilizăm în acest interval reprezintă o alegere extrem de importantă, pentru că el va fi cel care ne va susține fizic în tot acest timp. Ba mai mult, pe lângă suportul fizic, acest tip de scaun de birou are și rolul psihic de a ne menține alerți, concentrați, într-o bună dispoziție și, după caz, creativi.

O zi de muncă productivă ne oferă satisfacție, iar un lucrător satisfăcut este acea persoană care și a doua zi va veni la lucru cu poftă de viață și cu dorința de mai mult. Stă în firea omului să caute evoluția continuă, să se îmbunătățească pe zi ce trece, și să fie mereu în competiție cu el însuși. O persoană căreia îi vine greu să se concentreze la locul de muncă va avea o atitudine închisă, se va simți stoarsă de puteri și nu va face față nici provocărilor vieții, nici provocărilor locului de muncă. Și știm cu toții că atunci când simțim că suntem copleșiți de responsabilități, simțim nevoia să scăpăm de povară și uităm, practic, de ce am ales acest loc de muncă, de ce ne plăcea atât de mult la început. Ne pierdem, practic, motivația.

Din acest motiv, specialiștii în scaune de birou de la Edepo testează zi de zi noi modele de scaune de birou ergonomice, cu confort sporit, cu susținere mai mare, cu tot felul de noi atribuții, pentru a augmenta nivelul de susținere de care are nevoie orice persoană care lucrează la birou. Scopul super-echipei Edepo este de a-i ajuta pe fiecare în parte să nu-și piardă motivația, dorința de evoluție și sănătatea așezați pe un scaun incomod.

Prin tot procesul de evoluție umană, de-a lungul a mii de ani, corpul uman nu a fost conceput pentru a sta așezat pe un scaun o perioadă atât de îndelungată. Dacă vrem să punem una lângă alta perioada de evoluție umană cu perioada de când au început să apară locurile de muncă ce presupun statul așezat, vom vedea că a doua perioadă este considerabil mai mică, ceea ce susține afirmația antecedentă: organismul uman nu a fost creat să stea așezat atât de mult timp.

Deși de-a lungul evoluției omului, poziția sa a fost, practic, corectată, de la omul cavernelor care mergea aplecat, la omul modern, care are o poziție dreaptă, pe parcursul vieții omul modern adoptă poziții mai puțin drepte, sau, ca o mică glumă, drepte- dar nu pe verticală. Aceste poziții alterează sănătatea întregului corp, apărând astfel probleme cu coloana vertebrală.

De aceea, este esențial ca în alegerea unui scaun de birou ergonomic să selectăm unul care să ne susțină corect greutatea, să corecteze aceste poziții greșite pe care le adoptăm de-a lungul vieții și să aibă opțiunea să fie reglat în funcție de necesitățile oricărei persoane care îl va utiliza, în funcție de înălțimea ei, de greutatea ei, de lungimea spatelui și a gâtului.

Așadar, vom trece schematic prin aceste caracteristici, pentru a vă ușura procesul de căutare.

1.      Spătarul scaunului ergonomic de birou

Spătarul scaunului reprezintă, probabil, cel mai important detaliu. Acesta trebuie să suporte corect spatele pe tot parcursul utilizării scaunului, motiv pentru care curbura spătarului trebuie să aibă forma naturală a zonei lombare. Înălțimea spătarului se recomandă să fie suficient de mare încât să susțină atât spatele, cât și zona umerilor și a gâtului.

2.      Șezutul scaunului ergonomic de birou

Șezutul scaunului este zona care vă susține greutatea pe tot parcursul șederii și din acest motiv este important ca lățimea sa să ofere suficient spațiu chiar și pentru persoanele cu zona șoldurilor mai lată, pentru a evita acumularea altor probleme nedorite de poziție. Adâncimea șezutului este, de asemenea, importantă, și este esențial pentru un scaun ergonomic de birou să poată fi ajustată această adâncime, în funcție de lungimea picioarelor fiecărei persoane. Poziția ideală este ca între marginea șezutului și spatele genunchilor să rămână un spațiu de aproximativ 10 centimetri.

3.      Brațele scaunului ergonomic de birou

Scopul brațelor scaunului ergonomic de birou este acela de a permite așezarea brațelor pe ele pentru a elimina tensiunea ce se acumulează în zona umerilor în timpul șederii pe scaun. De asemenea, pentru persoanele care lucrează la tastatură, este important ca aceste brațe ale scaunului să asigure poziția corectă a brațelor persoanei. Înălțimea brațelor trebuie, de asemenea, să fie reglabilă, pentru a putea fi reglate în funcție de înălțimea persoanei. De asemenea, brațele trebuie să fie reglabile și pe orizontală, pentru persoanele cu șolduri mai late, pentru a asigura un extra spațiu pe șezut.

4.      Piciorul scaunului ergonomic de birou

Atunci când lucrăm la birou, este nevoie, din când în când, să ne mișcăm în jurul spațiului, pentru a accesa diverse locuri, precum sertare și dulapuri. Ideal este ca scaunul ergonomic de birou să aibă un singur picior care să se poată roti. Pentru a asigura poziția corectă atunci când suntem așezați, este esențial ca înălțimea piciorului să poată fi reglată atât cât să permită ca talpa piciorului să fie perfect așezată pe sol, iar unghiul genunchilor să fie de 90 de grade. Roțile atașate piciorului scaunului sunt și ele importante și este ideal ca un scaun ergonomic de birou să aibă măcar 5, pentru că, la urma urmei, toată greutatea, atât a noastră, cât și a scaunului, va fi plasată asupra lor.

5.      Tetiera scaunului ergonomic de birou

Tetiera are ca scop protejarea zonei cervicale, această protecție realizându-se printr-o poziție corectă a capului. Această poziție corectă a capului este esențială atunci când se lucrează perioade îndelungate în fața calculatorului sau chiar la joburile care presupun mult vorbit la telefon.

6.      Materialul din care este confecționată tapițeria

Deși materialul este primul lucru pe care îl observăm la orice tip de scaun, scopul lui nu este doar estetic. Spre exemplu, materialul din care este confecționat spătarul trebuie să fie moale, dar îndeajuns de ferm încât să nu se uzeze în câteva zile. În cazul materialului din care este confecționată perna șezutului, acesta trebuie să fie cât mai gros și suficient de moale pentru a elimina tensiunea ce se acumulează în zona fesierilor. Materialul ales pentru brațele scaunului trebuie să fie ferm, pentru a nu se deforma în timp.

            Sperăm ca sfaturile noastre vă vor ajuta în alegerea scaunului ergonomic de birou ideal pentru dumneavoastră și familia dumneavoastră. Dorim să încheiem cu un alt sfat:atunci când lucrați la birou, chiar dacă aveți cel mai bun scaun ergonomic de la Edepo, luați o pauză și mișcați-vă puțin la fiecare 45 de minute.

  coral