Un fermier în vârstă de 60 ani din satul Cheriu, comuna Oşorhei, a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DIICOT din Oradea după ce a ţinut mai multe persoane, inclusiv minori, captive într-o fermă, luându-le actele de identitate şi obligându-le să muncească fără plată.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Poliţia Bihor, măsura a fost dispusă în urma a cinci percheziții efectuate cu o zi mai devreme de polițiștii de combatere a criminalității organizate și procurorii DIICOT din Oradea, într-o anchetă care priveşte acuzaţii de trafic de persoane și trafic de minori, în forma exploatării prin supunere la muncă forțată.

Potrivit Bihoreanul, începând cu vara anului  2018 şi până la 8 octombrie în acest an, bărbatul, pe nume Chiş Teodor a recrutat direct sau prin intermediari cel puţin 6 persoane, inclusiv minori, pe care le-ar fi adăpostit într-un imobil care servea ca fermă de animale.

Toate victimele, spun poliţiştii în comunicat, proveneau din medii sociale defavorizate, fără reședință stabilă, lipsite de resurse financiare sau într-o stare de vulnerabilitate evidentă, din cauza unor afecţiuni medicale sau a vârstei fragede. Lor li se promitea cazare, masă şi diverse sume de bani "în scopul prestării unor munci de îngrijire a animalelor".

Oamenii erau transportaţi la fermă şi li se cereau actele de identitate, ca o garanție a faptului că nu vor părăsi locația, acte care erau păstrate de fermier. "Acesta ar fi refuzat restituirea documentelor la cererea repetată a persoanelor titulare", se mai precizează în informare. 

Într-un alt comunicat transmis tot vineri de Biroul de presă al DIICOT pe marginea cazului, procurorii arată că după ce erau deposedate de actele de identitate, victimele au fost cazate în condiții insalubre, într-o cameră aflată într-un corp de clădire improvizat, şi fără a primi hrana adecvată.

Oamenii nu au fost plătiţi pentru munca prestată nici măcar cu sumele derizorii promise inițial de către fermier, "pentru a fi private de resursele necesare deplasării de la fermă și pentru a crea o stare de dependență între acestea și exploatator".

coral