Primarul Emil Boc a primit o scrisoare deschisă din partea Centrului European pentru Drepturile Romilor în care instituția îndeamnă Primăria să înceteze evacuarea familiilor de romi din Pata Rât. 

În document se arată că aceasta ar fi a doua evacuare prin care locuitorii din Pata Rât trebuie să treacă, după ce au fost nevoiți să plece de pe strada Coastei din Cluj-Napoca.

„Tocmai am trimis o scrisoare primarului din Cluj-Napoca prin care îl îndemnăm să înceteze evacuarea planificată a familiilor de romi care locuiesc la Pata Rât. După un deceniu în care au trăit lângă un depozit de deșeuri de la periferia orașului, mai multe familii sunt amenințate cu o evacuare săptămâna aceasta, după ce a fost trimis un ordin de la Primărie. Aceasta ar fi cea de-a doua evacuare a acestora după ce au fost evacuați acum zece ani de pe strada Coastei din Cluj-Napoca și mutați în locuințe inadecvate la Pata Rât”, anunță Centrul European pentru Drepturile Romilor.

„Evacuarea propusă ar lăsa fără adăpost mai multe familii care trăiesc deja în condiții de viață inacceptabile, într-un mediu toxic. Aceste familii au copii mici și alte persoane vulnerabile și nu li s-au oferit cazare alternativă adecvată, așa cum este obligația autorităților în temeiul legislației naționale și internaționale”, se mai arată în scrisoare.

„Printr-o evacuare de acest fel mai multe drepturi ale oamenilor care locuiesc în Pata Rât vor fi încălcate”

Totodată, primarul este îndemnat să amâne evacuarea până se găsesc soluții adecvate de locuințe sociale.

„ERRC susține deja un caz al Curții Europene a Drepturilor Omului pentru evacuarea acestor persoane în 2011. Îl îndemnăm pe primar să ia în considerare acțiunile sale propuse în lumina potențialelor consecințe juridice care ar putea rezulta dintr-o altă evacuare. Solicităm ca această evacuare să fie amânată până când vor fi găsite soluții adecvate de locuințe sociale, în conformitate cu obligațiile legale ale Primăriei privind evacuările forțate”, a mai anunțat ERRC.

În scrisoare se susține că printr-o evacuare de acest fel mai multe drepturi ale oamenilor care locuiesc în Pata Rât vor fi încălcate.

Preavizul oferit este unul foarte scurt, iar din cauza lipsei de soluții alternative, evacuarea planificată ar trebui amânată, potrivit ERRC:

„Credem că modul în care va fi efectuată evacuarea va încălca mai multe drepturi ale oamenilor afectați. În special, preavizul foarte scurt și lipsa oricărei oferte de soluții alternative adecvate de locuințe și/sau sprijin echivalează cu un tratament inuman și degradant pentru persoanele care sunt considerate, în conformitate cu jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, dintr-o categorie a «persoanelor deosebit de vulnerabile (romi și persoane cu dizabilități)». Familiile sunt membre ale unui «grup deosebit de vulnerabil», acest termen fiind folosit și înțeles în Convenția Europeană a Drepturilor Omului.” coral