Scoli inchise martie 2020 coronavirus. Astazi, la ora 16:00, urmeaza sa se ia o decizie privind inchiderea scolilor din Bucuresti.

Scoli inchise martie 2020 coronavirus. Primarul general, Gabriela Firea, a pledat luni pentru inchiderea scolilor si gradinitelor, in contextul primelor cazuri de coronavirus din Capitala.

"Acestea (scolile – n.r.) sunt in administrarea primariilor de sectoare. Discutiile sunt pro si contra in societate. Putem sa nu inchidem nicio scoala, nicio gradinita si sa asteptam sa vedem ce se intampla. Este si aceasta varianta sustinuta public de foarte multe persoane. Dar putem sa fim preventivi, responsabili si intelepti, sa inchidem scolile si gradinitele. Si va spun si de ce, care este pericolul: domnul care a venit din Italia, de la Roma (…), nu a intrat imediat in izolare, s-a intalnit cu niste persoane. Cand a ramas la domiciliu izolat, s-a intalnit cu prietena, cu fiica si cu prietenul fiicei. Prietena este si ea bolnava, a avut test pozitiv de ieri, este internata. Ii doresc multa sanatate, dar si ea este la serviciu si s-a intalnit cu toti colegii. Acei colegi au copii, parinti. Va dati seama ce inseamna o adevarata ancheta epidemiologica?", a declarat ea in cadrul comandamentului de urgenta convocat la sediul Primariei Capitalei.

Primarul general a mai spus ca sunt multe autoritati care "se tem sa ia masuri dure, pentru ca se tem sa fie criticate".

Ce spune ministrul de Interne?

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela a declarat in conferinta de presa de duminca noaptea, de la sediul ministerului, ca in sedinta de luni a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta va fi analizata suspendarea cursurilor in scoli.

„Vizavi de suspendarea cursurilor scolii, acest lucru va fi analizat in sedinta de maine (n.r luni). Cu privire la scoli, ca sa fiu mai exact. Asa cum stiti este decisa o masura impreuna cu doamna ministru (n.r ministrul Educatiei, Monica Anisie) si cu toti colegii din Comitetul National, in prezent, daca un singur caz apare intr-o scoala, cursurile sunt suspendate la toata scoala. Dumneavoastra m-ati intrebat la scoli in general, la plural, si v-am spus ca sa se stie ca acest lucru il discutam maine (n.r. luni) . Dar sa stie parintii, ca daca un singur caz apare intr-o scoala (…) sa stie si directorii, se suspenda cursurile la intreaga scoala”, a afirmat Marcel Vela.
Scoli inchise martie 2020 coronavirus. Procedura de suspendare a cursurilor

Duminica la pranz Raed Arafat a anuntat Procedura privind criteriile de suspendare a cursurilor scolare in unitatile de invatamant, in contextul confirmarii unui caz/mai multor cazuri de COVID-19.

Scoli inchise martie 2020 coronavirus. Firea pledeaza pentru inchiderea scolilor din Bucuresti

Primarul general al Capitalei vrea inchiderea scolilor. Ar fi un element de precautie suplimentara, spune Gabriela Firea. Posibilitatea inchiderii scolilor, in contextul epidemiei de coronavirus, va fi discutata in cadrul unei noi reuniuni a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, luni, de la ora 16.00.

”(…) As pleda pentru inchiderea scolilor. Ca primar general sunt obligata sa nu ma suprapun cu decizii locale peste deciziile luate la nivel national. Inima imi spune ca ar fi un element de precautie suplimentara. Mai bine sa luam masuri care poate, la un moment dat, sunt considerate exagerate decat sa fim pusi in situatia in care sa nu fim pregatiti, poate, pentru un val mai mare de imbolnaviri" a declarat aceasta aseara, la Antena 3.

Pentru inchiderea scolilor, ca masura preventiva, a pledat si Traian Basescu.

”Inca sunt cazuri izolate, dar dupa parerea mea va fi o epidemie. M-as bucura sa nu am dreptate. Daca ar fi in puterea mea as suspenda orice activitate in scoli si universitati pentru doua saptamani”, a declarat fostul presedinte, la B1TV.

In Romania au fost confirmate, pana acum, 15 infectii cu coronavirus. Cinci dintre pacienti au fost declarati vindecati si au fost externati. Autoritatile fac apel la populatie sa se informeze doar din surse oficiale si credibile, scrie digi24.ro.

Consiliul National al Elevilor solicita ministrului Educatiei si Cercetarii suspendarea cursurilor timp de doua saptamani pentru a preveni raspandirea coronavirusului

Consiliul National al Elevilor solicita ministrului Educatiei si Cercetarii suspendarea cursurilor timp de doua saptamani pentru a preveni raspandirea coronavirusului si afirma ca autoritatile publice locale trebuie sa respecte legea privind dotarea scolilor cu materiale igienico-sanitare nu doar in situatii de criza, ci permanent.

”Infectia cu Coronavirus reprezinta o reala urgenta nationala care trebuie gestionata cu responsabilitate de catre Guvernul Romaniei, pentru a preveni instaurarea pandemiei pe teritoriul tarii noastre. Avand in vedere faptul ca elevii isi petrec pana la 7 ore zilnic la scoala, se impune suspendarea cursurilor timp de doua saptamani pentru a preveni raspandirea Coronavirus. Aceasta masura preventiva trebuie asumata tinand cont de faptul ca scolile din Romania nu dispun de resursele igienico-sanitare si nici de o cultura a sigurantei pentru ca acest virus sa nu fie raspandit”, afirma elevii.

Ei amintesc ca, in ultimele doua saptamanii, au fost inregistrate cazuri de Coronavirus in unitatile de invatamant preuniversitar din Romania, iar daca s-ar decide asupra suspendarii cursurilor doar dupa confirmarea virusului, ”aceasta masura ar denota iresponsabilitate din partea decidentilor din domeniul educatiei”.

Dotarea scolilor cu materiale igienico-sanitare

De asemenea, afirma ca autoritatile publice locale trebuie sa respecte legea privind dotarea scolilor cu materiale igienico-sanitare nu doar in situatii de criza, ci permanent, in vederea protejarii tuturor elevilor din Romania.

”Mai mult decat atat, este regretabil faptul ca aceasta masura se regaseste pe agenda decidentilor atat de tarziu, avand in vedere faptul ca epidemia de Coronavirus este un subiect discutat pe agenda globala inca din luna ianuarie a acestui an. Siguranta elevilor trebuie prioritizata, iar Consiliul National al Elevilor sustine digitalizarea procesului educational prin metode de tipul cursurilor desfasurate virtual, in absenta oricarui pericol. In comunitatile scolare din intreaga tara se resimte nesiguranta si lipsa de incredere, fapt care ne determina sa credem ca aceasta criza nationala nu este propice unui mediu sigur de invatare si dezvoltare, care ar trebui centrat pe nevoile elevilor din Romania”, subliniaza reprezentantii Consiliului National al Elevilor.

”Reprezentantii elevilor din Romania nu sunt specialisti in problematici ce tin de securitatea nationala, insa, avand in vedere raspandirea Coronavirus pe teritoriul Romaniei, solicitam ministrului Educatiei si Cercetarii suspendarea cursurilor timp de doua saptamani ca o masura preventiva absolut necesara in situatia de fata. Trebuie sa recunoastem: scolile din Romania, in care nu avem hartie si sapun in grupurile sanitare, nu sunt pregatite pentru a face fata acestei situatii tensionate. Este necesara o gestionare eficienta a situatiei de catre Guvernul Romaniei, care sa aiba ca obiectiv protejarea cetatenilor”, a declarat Antonia-Laura Pup, presedintele Consiliului National al Elevilor. coral