A fost semnat contractul de lucrări ce prevede modernizarea sursei de apă subterană Florești, sistem ce asigură rezerva strategică de alimentare cu apă a municipiului Cluj-Napoca și localităților situate între Gilău și Dej.

În valoare de 66.584.000 lei, investiția este parte a megaproiectului european în valoare de 355,6 milioane de euro, derulat de Compania de Apă ”Someș” S.A., societate aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Decizia modernizării are la bază dorința asigurării unei calități corespunzătoare a apei provenite din sursa de apă subterană, în cazul în care va fi necesar să se recurgă la aceasta. Investiția propriu-zisă îmbunătățește procesul de captare și tratare a apei și crește siguranța în alimentarea cu apă potabilă a populației”.

Având în vedere starea actuală a captărilor, puțurilor şi drenurilor, a lacurilor de infiltrare, a stațiilor de pompare şi a digurilor de apărare împotriva viiturilor, prin implementarea noului proiect sursa subterană de apă Florești va fi complet retehnologizată şi modernizată, astfel încât să poată asigura debitul proiectat. Lucrările vor dura 2 ani.

Contractantul va asigura proiectarea şi execuția lucrărilor de reabilitare a 108 puțuri de captare, respectiv a mai bine de 19,4 km de conducte și drenuri. De asemenea, va fi realizat un nou front de captare, va fi refăcut sistemul de clorinare de la Captația 1  și va fi implementat noul sistem de monitorizare și control automatizat al procesului de captare a apei SCADA.

Sursa subterană de apă aflată în Florești a fost amenajată la finalul secolului al XIX-lea, fiind amplasată geografic în vestul municipiului Cluj-Napoca, pe malurile râului Someșul Mic. Este formată din cinci zone de captare: Uzina Florești, Captația Șapca Verde, Captația I, Captația II şi Stația E.

 

coral