Un preot a refuzat să înmormânteze un bărbat sărac. Fără să-i pese vreo clipă de durerea rudelor, popa Andrei Creţu din Parohia Râşnita, comună Laza, a cerut 1.100 de lei, datorie pe care spune el, oamenii o aveau faţă de serviile pe care urma să le presteze. Cu un trai modest, fără prea multe posibilităţi, apropiaţii mortului au mai primit astfel o lovitură. Andrei Creţu, un istoric închipuit şi un popă pus pe căpătuiala i-ar fi obligat pe oameni să cumpere aproape două cutii cu lumânări. Aşa susţin rudele defunctului. “Am mers să discutăm cu preotul şi să stabilim ce este de făcut creştineşte pentru înmormântare. Aşa am aflat că trebuie să plătim 1.100 de lei. I-am spus că noi nu avem de unde să scoatem atâţia bani, că avem şi alte cheltuieli”, susţine Gheorghe Spiridon, fiul bărbatului decedat.

Rudele s-au rugat în zadar de preotul Andrei Creţu să îl înmormânteze pe bărbatul decedat. Părintele le-a spus clar că tariful este de 1.100 de lei şi basta.

„Părintele nu a acceptat nicicum. Am vrut să vedem cine-i acest preot neîndurător şi cu inima de piatră. Poate explica preotul cum e posibil să ceri bani, şi nu puţini, pentru înmormântare, ştiind că iei de la gură unor oameni necăjiţi”, a spus o altă rudă. Revoltaţi, membrii familiei au reclamat situaţia la Protoieria Vaslui, iar cazul a ajuns în atenţia Episcopiei Huşilor. Reprezentanţii instituţiei susţin că preoţilor le este interzis să perceapă astfel de tarife şi că orice abatere de la regulă, va fi sancţionata. “Este regretabil ce s-a întâmplat. Reclamaţia a fost înregistrată la Protoierie şi noi am cercetat acele nemulţumiri. Părintele a fost sancţionat şi i s-a pus în vedere să nu mai repede situaţia” au spus reprezentanţii Protoieriei Vaslui.

Andrei Creţu nu este la prima abatere. Sătenii din Râşnita, terorizaţi de albinele preotului care şi-a pus stupii în cimitir. Cele 70 de familii din Râşnita nu prea au cuvinte de laudă la adresa preotului Andrei Creţu despre care povestesc că nu mişca o lumânare fără să ceară bani.

coral