Emil Boc, în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România (AMR) propune un proiect de lege Guvernului prin care să se permită mai ușor unificarea administrativă a municipiilor cu unitățile administrativ-teritoriale limitrofe. O unire administrativă voluntară Florești – Cluj-Napoca va fi mai ușor de făcut prin  facilități administrative.

„Astăzi avem pe ordinea de zi, un proiect de rezoluție prin care vrem să ne adresăm Guvernului și partidelor parlamentare pentru a susține un proiect de lege în parlament pentru a facilita unificarea administrativ voluntară a municipiilor cu una sau mai multe UAT limitrofe.

Până când se finalizează reforma administrativă a țării nu putem rămâne pe loc. (…) Acest proiect de rezoluție propune ca în cazul reunificării voluntare a unei UAT cu municipiul resedință de județ în vederea realizării zonei metropolitane să se acorde anumite facilități administrative”, a declarat Boc.

Primarul Clujului a dat ca exemplu referendumul organizat la Buzău pe 26 septembrie.

„Până când se face această reformă administrativ-teritorială dorim şi evident modificarea Constituţiei în consecinţă, dorim să vă propunem spre analiză şi Guvernului, pornind de la exemplul în derulare al municipiului Buzău (…) există un referendum în Buzău în 26 septembrie care poate constitui un precedent pozitiv pentru începutul reformei administrativ teritoriale în România.

În esenţă, acest proiect de rezoluţie propune ca în cazul unificării voluntare a unei unităţi administrativ-teritoriale cu municipiul reşedinţă de judeţ în vederea realizării zonei metropolitane, să se acorde facilităţi administrative, prin Codul Administrativ, astfel încât acest proces să fie încurajat şi nu descurajat”, a mai declarat Boc.

coral