Presedintele Comisiei LIBE din Parlamentul European, Claude Moraes, efectueaza o scurta vizita in Romania, cu o zi inainte ca Laura Codruta Kovesi sa fie audiata in comisie pentru functia de procuror sef al Parchetului European. Luni dimineata, Moraes a venit la Parlament sa discute si cu Liviu Dragnea.

La intalnirea programata sa inceapa in jurul orei 11:00 in biroul presedintelui Camerei Deputatilor, au mai fost invitati premierul Viorica Dancila si ministrul de Interne Carmen Dan, informeaza Realitatea TV.

Pe contul sau de Twitter, Claude Moraes precizeaza ca este prezent in Romania la o reuniune pe in vederea cooperarii europene pe teme precum securitate cibernetica, servicii de informatii si drepturile omului (foto).

Co-chairing opening of the plenary of the Joint Parliamentary Scrutiny Group of @Europol with @ro2019eu for democratic scrutiny of Europol & important discussions on enhancing EU cooperation on security & intelligence, tackling cybercrime & upholding fundamental rights. pic.twitter.com/BR2rAtPRms

– Claude Moraes (@Claude_Moraes) 25 February 2019

Vizita europarlamentarului britanic Claude Moraes (PES), presedintele Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE), a fost anuntata inca de vineri de europarlamentarul PSD Gabriela Zoana, care a sustinut ca i se va aduce in atentie acestuia subiectul Kovesi.

"Am criticat ieri procedura de selectie si numire a procurorului sef european, in sensul in care eurodeputatii din Comisia LIBE, a carei membra sunt, nu mai au niciun cuvant de spus in numirea candidatului pe aceasta functie.

Claude Moraes, presedintele Comisiei LIBE, a promis in acest context ca va veni la Bucuresti in perioada 24-25 februarie si va participa la Grupul mixt de control parlamentar specializat (JPSG) al Europol, ocazie cu care va raspunde tuturor intrebarilor pe care eu si colegii mei din cadrul Parlamentului European i le-am adresat", a sustinut Gabriela Zoana, conform unui comunicat de presa.

Laura Codruta Kovesi si ceilalti doi candidati la functia de procuror-sef european vor fi audiati marti, 26 februarie, in Comisia LIBE din Parlamentul European, la audieri urmand sa participe si membrii Comisiei CONT.

Procedura se va desfasura intre orele 16:30 si 19:30, audierea fiecarui candidat urmand sa dureze circa 75 de minute, incepand cu declaratia candidatului urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri venite din partea membrilor LIBE (doua treimi din timpul alocat) si a membrilor CONT (o treime din timpul alocat).

In scrisoarea transmisa la inceputul lunii membrilor Comisiei LIBE, presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, anunta ca Laura Codruta Kovesi figura pe primul loc in ordinea preferintelor pentru sefia Parchetului European, urmata de Jean-Francois Bohnert (Franta) si Andres Ritter (Germania). coral