Președintele Vladimir V. Putin al Rusiei a fost dezinformat de consilierii săi despre incursiunea armatei ruse în Ucraina, potrivit unor oficiali ai serviciilor secrete americane.

Informațiile, potrivit mai multor oficiali din SUA, arată că există o tensiune în creștere între Vladimir Putin și Ministerul Apărării, inclusiv ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, care a fost cândva printre cei mai de încredere membri ai cercului intim de la Kremlin.

Secretarul de stat Antony J. Blinken a recunoscut că Putin a primit informații nesincere de la consilierii săi. ”În ceea ce-l privește pe președintele Putin, ceea ce pot spune este asta, și am spus asta și înainte, unul dintre călcâiul lui Ahile al autocrațiilor este că nu au oameni care să le spună adevărul”, a spus Blinken. ”Și cred că asta este ceva ce vedem în Rusia”.

Alți oficiali americani cred că Putin a primit rapoarte incomplete sau prea optimise despre progresul forțelor ruse, creând o neîncredere în consilierii săi militari.

Vladimir Putin părea să nu știe cu adevărat că armata rusă folosea recruți în Ucraina și că soldații recrutați se numără printre cei uciși în acțiune, potrivit oficialilor SUA. Între Putin și cei de la Ministerul Apărării sunt tensiuni mari, mai spun sursele citate de CNN.

În plus, Vladimir Putin nu a fost informat corect nici despre gravitatea și consecințele sancțiunilor aplicate de Occident. 

Războiul continuă să meargă prost pentru forțele ruse. Armata ucraineană nu numai că și-a păstrat puterea, dar a început să contraatace. Înalții oficiali ruși se feresc să ofere evaluări veridice de teama că, cei care vin cu predicții reale sau informații negative de pe front, vor fi considerați responsabili pentru eșecurile de pe câmpul de luptă.

Se pare că Putin i-a plasat în arest la domiciliu pe doi oficiali de top ai serviciilor de informații, pentru că au furnizat informații slabe înainte de invazie, lucru care ar fi putut contribui și mai mult la climatul de frică.

Forțele ruse au anunțat marți că se retrag din jurul Kievului, capitala Ucrainei, deși oficialii americani și-au exprimat scepticismul că Rusia își oprește atacurile ca un gest de pace. Mai degrabă, unii cred că mișcările sunt un alt semn că Rusia își schimbă strategia. De asemenea, este posibil ca strategia să fie un semn de disfuncție și comunicare greșită în rândurile superioare ale Ministerului rus al Apărării.

coral