UPDATE 2

Site-ul Consiliului Județean a fost din nou blocat, după doar 30 de minute de la revenirea acestuia. De data aceasta, fotografiei cu pisica lăsată de hakerii de la Meowless „i s-a alăturat” și faimosul personaj de desen animat, motanul Garfield.

 

UPDATE

Consiliul Județean Cluj a transmis un comunicat de presă cu privire la incident, spunând că s-a acționat pentru remediera situației, iar datele urmează să fie recuperate.

„Site-ul Consiliului Județean Cluj a fost, în cursul zilei de joi, 6 mai 2021, victima unui atac cibernetic.

Practic, a fost atacat serverul care găzduiește site-ul Consiliului Județean.

Specialiștii instituției au identificat vulnerabilitatea și au acționat în vederea remedierii situației.

În momentul de față se desfășoară procesul de recuperare a datelor, existând o copie de rezervă a site-ului. Acesta a redevenit, de altfel, funcțional, în prezent intervenindu-se pentru optimizarea funcționării.

Toate datele postate pe site-ul Consiliului Județean Cluj au un caracter public, nepunându-se în niciun fel problema punerii în pericol a unor date cu caracter personal. Site-ul Consiliului Județean nu gestionează niciun fel de date cu caracter personal.

Pentru un plus de siguranță, începând chiar din cursul acestei zile, site-ul Consiliului Județean Cluj va fi găzduit pe un alt server, cu condiții de siguranță net superioare.

Fiind vorba despre o infracțiune, Consiliul Județean va sesiza instituțiile abilitate”, au transmis reprezentanții CJ Cluj.

 

Știrea inițială:

Site-ul Consiliului Județean a fost spart pentru a doua oară anul acesta de către hackeri. Aceștia cer răscumpărare în monede bitcoin pentru recuperarea acestuia.

Hackerii de la Meowless sunt cei care au spart și criptat site-ul cjcluj.ro, iar acum aceștia cer bani pentru deblocarea site-ului, amenințând că altfel fișierele și baza de date vor fi expuse public. Pentru decriptare, hackerii cer o sută de dolari în monede virtuale bitcoin. Momentan, conținutul site-ului este inaccesibil pentru vizitatori.

„Toate fișierele au fost encriptate și un backup al site-ului a fost salvat. Dacă vreți ca baza de date și fisierele site-ului să nu ajungă public pe internet, aveți de plătit o sumă. Trimite-ți 100$ USD în bitcoin la adresa următoare”, se arată pe site. coral