Numărul pacienților diagnosticați cu COVID-19 și care au nevoie să fie internați în secțiile de terapie intensivă este în creștere, iar medicii avertizează că locurile din spitale sunt tot mai puține.

Deși autoritățile dau asigurări că situația este sub control și că pot gestiona pandemia de coronavirus, medicii avertizează că situația din spitale este una delicată, în special în secțiile de terapie intensivă (ATI).

Câte paturi mai sunt disponibile la ATI?

Specialiștii spun că la nivelul întregii țări, în secțiile de terapie intensivă mai sunt disponibile doar 80 de paturi, lucru care stârnește îngrijorări, având în vedere că numărul de infectări cu coronavirus este din ce în ce mai mare. Deși măsurile impuse până în prezent au fost eficiente în contextul în care s-a ajuns la un platou, zilnic fiind raportate aproximativ 9000 de cazuri noi, cifrele sunt mult prea mari pentru capacitatea actuală a spitalelor din România, sunt de părere medicii.

Radu Țincu, medic primar terapie intensivă la Spitalul Floreasca, consideră că este nevoie de introducerea unor restricții severe, astfel încât numărul de îmbolnăviri să scadă. Medicul a subliniat că deși numărul celor care se infectează cu COVID-19 s-a stabilizat la peste 9000 de cazuri zilnic, cifrele sunt mult prea mari, iar locurile de la ATI sunt aproape epuizate. 

„Situația în ATI se va degrada, pentru că acest platou este mult prea mare pentru capacitatea de terapie intensivă a României. Am văzut asta în zonele de focar, unde s-a ajuns ca mulți dintre pacienți să aștepte perioade lungi în camerele de gardă. Cele 80 de paturi rămase sunt foarte puține, întrucât zilnic, la platoul existent, se va ajunge în câteva săptămâni la câte 300 de pacienți care vor avea nevoie de terapie intensivă.

Este obligatoriu ca autoritățile să reevalueze eficiența măsurilor, dacă  sunt capabile doar să producă stabilizare pe platou, nu sunt suficiente. Un pacient în stare gravă are nevoie de două – trei săptămâni în terapie intensivă. 

Este esențial ca în următoarea perioadă să coborâm numărul de infectări.”, a precizat medicul Radu Țincu, de la Spitalul Floreasca, într-o intervenție la Digi24.

Cel mai recent bilanț făcut public de Grupul de Comunicare Strategică a arătat că, în prezent, în spitalele din România se află internați 13.248 de pacienți depistați cu COVID-19, iar în secțiile de terapie intensivă se află 1,226 persoane.

coral