Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a achitat pe fostul sef al ANAF Sorin Blejnar in asa-numitul dosar „Motorina”, in care era acuzat de complicitate la evaziune fiscala si sprijin acordat unei grupari infractionale organizate.

In prima instanta, Blejnar fusese condamnat la 5 ani de inchisoare.

In acelasi dosar, omul de afaceri Radu Nemes a fost condamnat la 7 ani si 6 luni de inchisoare, iar sotia sa, Diana Nemes, a fost achitata. In prima instanta, ea primise o condamnare la 7 ani de inchisoare.

Procurorii il acuzau pe Sorin Blejnar ca ar fi sprijinit gruparea condusa de sotii Nemes si astfel 90.000 de tone de motorina ar fi fost tranzactionate fara ca statul sa incaseze un leu.

In acest dosar au fost trimise in judecata 17 persoane fizice si sase persoane juridice

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Brasov au dispus, in 1 august 2012, inceperea urmaririi penale fata de Sorin Blejnar si Codrut Marta, pentru sprijinire a unui grup infractional organizat si complicitate la evaziune fiscala. Dosarul a fost trimis in judecata in acelasi an, in 7 septembrie dar in 4 decembrie 2012 Tribunalul Brasov a retrimis dosarul la DIICOT pentru refacerea urmaririi penale.

Procurorii au facut recurs, astfel incat, in aprilie 2013, Curtea de Apel Brasov a decis ca retrimiterea dosarului la DIICOT nu este necesara, iar Tribunalul Brasov poate sa inceapa judecarea dosarului.

In iunie 2016, Curtea de Apel Bucuresti a decis ca fostul presedinte al ANAF sa fie condamnat la cinci ani inchisoare, Radu Nemes – la noua ani inchisoare, iar sotia sa – la sapte ani.

Decizia ICCJ de azi este definitiva.

coral