Opera Națională Română din Cluj-Napoca își redeschide porțile sâmbătă, 15 mai, pentru premiera spactacolului Faust, doar pentru cei care au schema completă de vaccinare. Acesta este organizat în cardul unui proiect-pilot gândit pentru relaxarea sectorului cultural, grav afectat de pandemia de Covid-19.

Proiectul-pilot, inițiat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și Ministerul Sănătății, permite strict accesul spectatorilor vaccinați cu schema completă împotriva Covid-19, de la al căror rapel a trecut o perioadă de cel puțin 10 zile.

Sala Operei se deschide după un an

Cortina se ridică cu o operă în concert, prezentată în premieră: Faust de Charles Gounod, cu o distribuție de talie internațională care îi are ca invitați speciali pe tenorul Ștefan Pop, basul Szabo Balint și baritonul George Petean.

La un an de la închiderea sălii de spectacole, suspendarea evenimentelor oferite cu sala plină și prezentarea a peste o sută de transmisiuni online, artiștii teatrului liric clujean își reiau activitatea în aplauzele publicului datorită acestui prim test al programului-pilot.

Cum se va face accesul spectatorilor

Accesul spectatorilor va fi atent monitorizat pentru respectarea tuturor normelor de siguranță și protecție.
Programul-pilot al Ministerului Culturii urmărește o serie de condiții precise, stabilite la nivel național, ce trebuie îndeplinite în totalitate de publicul spectator:

 Evenimentul este deschis doar persoanelor vaccinate cu schema completă împotriva virusului COVID-19 și de la căror rapel a trecut o perioadă de cel puțin 10 zile.

Gradul de ocupare a sălii de spectacole va fi de aproximativ 70%, urmând ca pe viitor, în funcție de evoluția epidemiologică, să se extindă către toți iubitorii de artă.

Accesul spectatorilor în sală se va face doar pe baza propriei cărți de identitate, scanată prin platforma pusă la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), de personalul abilitat al instituției, care certifică electronic schema completă de vaccinarea împotriva COVID-19 (ciclul complet de imunizare cu unul din vaccinurile autorizate).

Întregul personal al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca este vaccinat cu schema completă de vaccinare sau testat cu test PCR cu mai puțin de 72 de ore înainte de eveniment.

Nu vă luați bilet dacă nu ați fost vaccinat

 Spectatorii străini sau români vaccinați într-o altă țară vor prezenta o dovadă care atestă vaccinarea cu schema completă împotriva virusului COVID-19 emisă de autoritățile țării respective.

 Participanții la eveniment vor fi informați și își vor oferi acordul pentru prelucrarea datelor personale în scopul monitorizării ulterioare a evenimentului (nume și prenume; număr de telefon; adresă de e-mail; acordul scris privind luarea la cunoștință a tuturor obligațiilor de participare), fiind totodată de acord să colaboreze, la nevoie, cu instituțiile avizate ale statului.

 Biletul achiziționat de spectatori nevaccinați NU va asigura accesul acestora la evenimente. Totodată, contravaloarea biletelor achiziționate de aceștia NU va fi returnată.

Publicul va intra în sală pe 9 porți de acces

 Intrarea publicului în sala Operei se va face gradual și clar direcționat pe 9 porți de acces, pentru a evita interacțiunile îndelungi ale participanților.

 Accesul publicului se va face cu cel puțin 1 oră înainte de spectacol. Ușile Operei se închid cu 15 minute înainte de începerea reprezentației.

 Participanții își asumă faptul că purtarea măștii NU este obligatorie în timpul spectacolului și că riscul de a contacta boala COVID-19 – deși redus semnificativ – se menține.

 Organizatorii NU se fac responsabili în cazul în care, în urma participării la eveniment, membri ai publicului vor fi confirmați cu boala COVID-19.

  coral