Paul Augustin Pușcaș ocupă, începând cu data de 3 februarie 2022, postul de consilier juridic al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj. Puțini știu însă că înainte să apere drepturile SCJU, Pușcaș era cât pe ce să ajungă în spatele gratiilor fiind acuzat că a indus în eroare mai multe persoane cărora a încercat să le vândă apartamente ipotecate în favoarea băncii.

Paul Augustin Pușcaș a ajuns în atenția procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca încă din anul 2013, după ce mai multe persoane care au semnat antecontracte de vânzare-cumpărare cu societatea comercială pe care acesta o administra, Styl Consulting SRL, în vederea cupărării unor apartamente de pe strada Stejarului din Comuna Florești, au depus plângeri susținând că au fost trase pe sfoară.

Problema este că apartamentele erau ipotecate în favoarea băncii și nu puteau fi înstrăinate fără acordul instituțiilor bancare, acord pe care Pușcaș nu-l primise.  Mai mult, societatea care avea calitatea de proprietar asupra apartamentelor, Dangar Construct SRL, se afla în insolvență. 

Societatea pe care Paul Augustin Pușcaș o administra era deținută în proporție de 95% de Millennium Holding SA firmă care avea sediul şi rezidenţa fiscală în Republica Seychelles (Africa), un capital social subscris şi vărsat de 1.000.000 de dolari americani şi era reprezentată de Raul Călin Pop, iar 5% din părțile sociale erau deținute de Emese Pop, soția lui Raul Călin Pop. 

Potrivit documentelor cuprinse la dosar, între Raul Călin Pop și Paul Augustin Pușcaș a existat o relație de colaborare încă din anul 2007, când Pușcaș s-a angajat la una dintre firmele deținute de Pop. La scurt timp, Pușcaș a fost numit administrator pentru mai multe societăți ale familiei Pop. Treaba a mers ca pe roate până când Dangar Construct SRL și Styl Consulting SRL au încheiat 64 de antecontracte de vânzare-cumpărare asupra unor apartamente situate pe strada Stejarului din comuna Florești.

Între timp, Styl Consulting SRL și-a schimbat denumirea în Offshorestyl SRL, societate care,  în anul 2012, a încercat să înstrăineze două din cele 64 de apartamente către Nicolae Nestor și Darie Dobra, însă la scurt timp după semnarea antecontractelor de vânzare-cumpărare, oamenii și-au dat seama că nu vor putea să intre în posesia apartamentelor pe motiv că apartamentele erau ipotecate în favoarea băncii. În anul 2013 a început urmărirea penală împotriva lui Paul Augustin Pușcaș și Raul Călin Pop, iar la data de 17 septembrie 2015,  cei doi au fost trimiși în judecată în stare de libertate pentru săvârșirea, de către fiecare dintre aceştia, a două infracţiuni de înşelăciune, fiind stabilit un prejudiciu de 29.000 €. 

Pop și Pușcaș, autorii unui plan prin care dădeau țepe cumpărătorlor

Pe parcursul judecății Raul Călin Pop a reușit să se împace cu persoanele prejudiciate și a pasat toată vina în spatele lui Pușcaș. Cu toate că actualul consilier juridic al SCJU, Paul Augustin Pușcaș nu și-a recunoscut niciodată vina, Pop susține că cei doi au pus la cale întreaga metodă prin care să-i păcălească pe promitenții-cumpărători. 

„În data de 25.05.2012, ca urmare a unei înțelegeri prealabile cu inculpatul Pușcaș Paul Augustin am participat la inducerea în eroare a persoanei vătămate Dobra Darie Mihai, cu privire la calitatea de constructor al OffshoreStyl SRL (…),  Omițând să-i aducem la cunoștință faptul că apartamentul nu poate fi înstrăinat prin contract de vânzare-cumpărare autentic întrucât asupra acestuia era constituit un drept de ipotecă și nu putea fi înstrăinat fără acordul băncii, iar pe de altă parte societatea care avea calitatea de proprietar SC Dangar Construct SRL se afla în insolvență. (…) Încasând sumele de bani obținute ca urmare a încheierii antecontractului cu persoana vătămată și cauzându-i acestuia un prejudiciu de 12.000 €.

În același context și condiții se reține că în data de 18.05.2012 am cauzat prin aceeași modalitate, față de Nestor Nicolae și Nestor Adriana un prejudiciu de 17.000 €. Au fost încheiate 64 de contracte de vânzare-cumpărare între firma Styl Consulting SRL. Firma soției a concesionat ulterior către SC Millennium Holding SA. Arăt că această situație a fost determinată de faptul că SC Dangar Construct avea anumite dificultăți și a oferit acele apartamente în compensare, însă în final societatea Dangar Construct SRL a intrat în insolvență, iar lichidatorul s-a opus intabulării acelor antecontracte de vânzare-cumpărare. Inculpatul s-a oferit să rezolve situația și mi-a propus să concesionăm părțile sociale ale SC Offshorestyl SRL către SC Millennium Holding SA.

În legătură cu cele patru contracte ce fac obiectul acestui dosar, precizez că nu am avut nici o contribuție la vânzarea acestora, nu am semnat documente și nici nu am primit bani de la persoanele în cauză. Contribuția mea s-a limitat doar la ceea că am participat la discuții pentru a da asigurări privind calitatea lucrărilor, în condițiile în care am participat parțial la realizarea acestor imobile”, se arată în documentele depuse de Raul Călin Pop la dosar. 

În anul 2018, Judecătoria Cluj-Napoca a dispus încetarea procesului penal pentru infracțiunea reținută în raport cu Nestor Nicolae, după ce acesta s-a împăcat Paul Augustin Pușcaș, iar pentru cealaltă infracțiune a stabilit condamnarea la 2 ani și 2 luni închisoare, pedeapsă care a fost suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani și 2 luni.  

Pușcaș a ajuns la SCJU curat ca lacrima după ce a înșelat doi oameni

Potrivit documentelor cuprinse la dosar martorii au arătat că Pușcaș nu avea putere de decizie el doar semna și întocmea actele, iar Pop era cel care încasa banii. Cu toate acestea Pușcaș, chiar dacă își declarase nevinovăția, a arătat că este dispus să achite ⅙ din salariul său lunar de 1083 de lei net pentru a acoperi prejudiciul părților vătămate. 

„Sunt de acord să achit 1/6 din venitul meu lunar către fiecare parte vătămată până la acoperirea sumelor reprezentând prejudiciul pe care îl solicitați”, a arătat Pușcaș, confrom Gazeta de Cluj.

În anul 2019, Curtea de Apel Cluj l-a condamnat definitiv la 2 ani de închisoare, însă s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani.

„În baza art. 34 al. 1 lit. b din C.pen. din 1969 contopeşte pedepsele principale de 2 ani închisoare şi 1 an închisoare şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care se adaugă pedeapsa complementară de 2 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a, b şi c din Codul penal din1969. În baza art. 71 din Codul penal din 1969 s-a interzis inculpatului drepturile prev. de art. 64 lit. a teza II şi c din Codul penal din 1969, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până la terminarea executării pedepsei. În baza art. 81 din Codul penal din 1969 dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani, conform dispoziţiilor art. 82 din Codul penal din 1969, care curge în condiţiile art. 85 al. 3 din C.pen. din 1969 începând cu data de 6 aprilie 2017.”, se arată în soluția pe scurt a instanței. 

Sursa citată l-a contactat telefonic pe Paul Augustin Pușcaș solicitându-i un punct de vedere privind dosarul în care a fost implicat, însă acesta nu a dorit să comenteze situația. Cu toate acestea a ținut să precizeze că la momentul în care s-a angajat pe postul de consilier juridic în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj a fost curat ca lacrima. 

„Tot ce pot să vă spun este că în momentul în care m-am angajat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj am prezentat un cazier judiciar curat, un certificat de integritate comportamentală curat și un cazier fiscal curat. Toate aceste documente există la dosarul meu, fără alte mențiuni înscrise în ele. Nu doresc să fac alte comentarii.”, a declarat Paul Augustin Pușcaș.  coral