În România, actuala stare de alertă expiră în data de 7 martie. În ultimele 24h, în România, au fost înregistrate 14.775 cazuri noi de COVID.

Rafila spune că nu va fi un al șaselea val al îmbolnăvirilor. În 2020, cifra de afaceri din Horeca a scăzut cu 35% față de 2019.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila spune că nu va fi un al șaselea val al îmbolnăvirilor. În România, actuala stare de alertă expiră în data de 7 martie.

Tot mai multe țări încep să relaxeze măsurile impuse de pandemia de COVID. Din martie, și noi ne-am putea întoarce la normalitate. Președintele PSD, Marcel Ciolacu consideră că, în România, nu mai este necesară o „stare de alertă sanitară”. Iar ministrul sănătății spune că nu vom avea un val șase al pandemiei.

Totuși, relaxările vor fi în etape, în funcție de numărul de cazuri de ATI, mai anunță Alexandru Rafila. După doi ani de restricții, domeniul Horeca este cel mai afectat. Numai în 2020 a avut pierderi de 220%, iar datoriile s-au triplat față de 2019. Călin Cozma, proprietarul unui restaurant din Cluj, spune că afacerea sa nu mai rezistă în actualele condiții.

„În primul rând, noi ne-am aliniat cu acel certificate de vaccinare, am susținut vaccinarea.(…)Ne-au promis că, cu acel certificate de vaccinare vom funcționa normal. Nu s-a întâmplat asta.În momentul ăsta trebuie doar să se ridice toate restricțiile pentriu că nu și-au avut rostul. Au distrus o industrie și mai au șansa să o salveze. Cât a mai rămas din ea.”

Anul trecut, industria evenimentelor a avut pierderi de 169%. Și angajații din Horeca au plecat. Peste 150 000 numai în 2020. Corina Macrea și Ștefan Gleveșeanu, sunt proprietari de restaurante în Timișoara și Brașov. Ei consideră că ridicarea restricțiilor, din martie, le-ar putea salva businessurile.

„Noi funcționăm sub trei restricții: aceea a certificatului, aceea a orei și aceea a capacității.Avem nevoie, în primul rând, la renunțarea la orele restricționate.(…)Având în vedere că vine luna martie, sunt evenimente care ne pot ajuta, sunt un suflu înainte de perioada Pascală, când iar vom funcționa destul de restricționați, este foarte important să avem un program normal.”, a spus Corina Macri – președinte FIO Timiș.

Ștefan Gleveșanu, proprietarul DEANE’S PUB din Brașov, a vorbit despre criza forței de muncă. Mai nou, antreprenorii români au început să aduca forță de muncă din Asia.

„Am început să aducem forță de muncă din Asia, că, acum, asta e problema cu care ne confruntăm. Nu găsim sub nicio formă forță de muncă, deoarece, neavând predictibilitate, foarte mulți s-au reorientat către curieri sau către diverse domenii. Ne-am schimbat meniurile. Suntem destul de pregătiți să o luăm, din nou, de la zero.” coral