Un studiu realizat de IRES în perioada 13 – 14 mai 2020 arată că 4 din 10 români ar fi dispuși să se vaccineze împotriva COVID – 19 odată ce ar exista un vaccin omologat.

Totuși o treime dintre români (33%) spun că nu s-ar vaccina sub nicio formă.

Pro-vaccinare sunt, în proporții mai ridicate, bărbații, persoanele peste 51 de ani, cei care locuiesc în orașe, cei din Transilvania și Banat, votanții PSD și cei ai Alianței USR-PLUS.

Cei mai reticenți privind vaccinarea împotriva COVID – 19 sunt respondenții tineri și cu vârsta de cel mult 50 de ani.

Mai dispuși sunt pentru testare. 6 din 10 români declară că ar fi dispuși să se testeze pentru a primi un ”pașaport de imunitate” la COVID – 19.Mai reticenți la testare decât media sunt respondenții cu educație scăzută, cei care locuiesc în mediul rural și cei din Moldova.

Potrivit studiului, aproape jumătate dintre români cred că virusul SARS-CoV2 este mai puțin periculos pe cât se crede, în timp ce 1 din 5 români apreciază că este chiar mai periculos.

Femeile, vârstnicii, persoanele din Sudul țării, dar și votanții PNL cred, în proporții mai ridicate decât media, că virusul este mai periculos decât se crede, în timp ce persoanele cu vârsta de cel mult  50 de ani, cei cu educație scăzută,  care locuiesc în mediul rural, dar și respondenții din Moldova sunt de părere că virusul este mai puțin periculos.

În ceea ce privește gravitatea pandemiei, opinia românilor este împărțită: jumătate cred că autoritățile au exagerat gravitatea pandemiei și o altă jumătate cred că contrariul.

Respondenții cu educație scăzută, cei care locuiesc la sat, dar și cei din Moldova și votanții Alianței USR-PLUS tind să fie de părere în proporții mai ridicate cu ideea că autoritățile au exagerat gravitatea pandemiei.

De cealaltă parte regăsim în proporții mai ridicate persoanele între 51 și 65 de ani, respondenții cu studii superioare și votanții PNL.

Studiul a fost realizat, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) , pe un eșantion de 1.027 de persoane de 18 ani și peste, în perioada 13 – 14 mai 2020. Eroarea maximă tolerată a studiului de ± 3,1%.

Studiul IRES este disponibil aici. coral