Vești noi de pe piața financiară, după ce a fost anunțată suma pe care România tocmai a împrumutat-o. Ministrul de Finanțe a luat decizia miercuri, 7 aprilie 2021, când țara noastră s-a îndatorat cu o valoare uriașă față de cele precedente, pentru care va trebui să plătim dobânzi importante.

Care este suma uriașă pe care România a împrumutat-o. Pentru ea va trebui să plătim dobânzi de 2,10 și 2,75%

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a stabilit suma uriașă pe care România a împrumutat-o miercuri, 7 aprilie, în urma primei ieșiri a țării noastre pe piața externă, pentru împrumuturi, în anul acesta. Astfel, statul român a reușit să atragă 2 miliarde de euro, printr-o emisiune de obligațiuni pe 12 ani, la o dobândă de 2,10%. Totodată, la această sumă s-au adăugat și cei 1,5 miliarde de euro, obținuți la o dobândă de 2,75%, în urma unei emisiuni pe 20 de ani, potrivit Bloomberg. Specialiștii apreciază că emisiunile de obligațiuni, o formă de finanțare prin intermediul pieței de capital, reprezintă varianta optimă pe termen mediu și lung.

În total, 3,5 miliarde de euro este valoarea împrumutului derulat pe piața din Luxemburg, în urma unor ordine de peste 7 miliarde de euro lansate de investitori. Conform sursei citate, ordinele de cumpărare au fost închise la ora 17:00, ora locală a pieței din Luxemburg. Totodată, suma pe care România a împrumutat-o în urma deciziei Ministerului de Finanțe este una record, cei 3,5 miliarde de euro reprezentând cea mai mare valoare cu care ne-am îndatorat.

Motivul pentru care România a împrumutat sume record

Statul român a decis să împrumute pentru început valoarea de 2 miliarde de euro, printr-o emisiune de obligațiuni care are scadența la data de 14 aprilie 2033. Această sumă va fi restituită la un nivel de dobândă de mid swap plus 195, adică ajunge la un randament de 2,10%, precum rata dobânzilor reduse din piață. Pe de altă parte, restul de 1,5 miliarde de euro sunt împrumutați pe 20 de ani și au scadența în 14 aprilie 2041. În cazul acestei sume, nivelul dobânzii acceptat de către statul român este de mid swap plus 235, care duce la un randament de 2,75%, conform economica.net.

Principalii coordonatori în emisiunile de obligațiuni ale statului român sunt BNPP, Citi, HSBC, Raiffeisen Societe Generale și UniCredit, conform informațiilor transmise de Bloomberg. Astfel, pentru anul 2021, necesarul brut de finanțare de la nivelul Guvernului este de aproximativ 130,8 miliarde de lei. Sumele totale ale împrumuturilor pe care Ministerul de Finanțe urmează să le atragă de pe piețe interne și externe sunt determinate de nivelul deficitului bugetar. Acesta din urmă ar putea ajunge în viitor la 7,16% din PIB, reprezentând aproximativ 80 de miliarde de lei. De asemenea, la fel de importantă precum deficitul bugetar previzionat este și datoria României care trebuie refinanțată în 2021. Suma ajunge la aproape 51 de miliarde de lei.

coral