Atunci când intră într-un cazino terestru, jucătorii pășesc într-o lume aparte. Atmosfera de acolo nu poate fi găsită în niciun alt loc, acesta fiind un atu al operatorilor offline în fața celor de pe Internet.

Cazinourile online au încercat să reproducă această atmosferă în secțiunile live, așa cum se poate vedea în cazul Winmasters Casino. Ele au succes, dar numai până într-un anumit punct. Spunem asta pentru că este imposibil să creeze aceleași senzații în mintea jucătorilor.

Starea de spirit specială este indusă cu ajutorul elementelor vizuale și al sunetelor. Designul interior și ambianța sonoră din cazinourile cu pretenții sunt gândite de specialiști în psihologie, astfel încât ele să introducă clientul într-o stare care să îl facă să joace cât mai mult.

Sunetele mergi direct la … inimă

Studiile au relevat faptul că anumite sunete au capacitatea să crească ritmul cardiac. Un ritm cardiac mai rapid se traduce la nivel cerebral printr-un optimism exagerat. Totodată, acest mediu special face clientul să maximizeze importanța câștigurilor (aparatele scot sunete speciale și te simți ca un premiant) și să minimizeze pierderile. El are falsa impresie că este pe plus, mai ales că nu vede permanent câți bani are în buzunar, așa cum se întâmplă la jocurile online.

Cercetătorii de la Universitatea din British Columbia au constatat că ambianța sonoră (inclusiv zgomotele specifice unui cazino), în combinație cu cromatica potrivită, pot induce jucătorul într-o așa-zisă transă. „Uneori, nici nu mai conștientizează ce se află în jur. Vede doar ecranul aparatului de sloturi, sau doar ruleta învârtindu-se. Aude totul ca prin vis”, a declarat Luke Clark, conducătorul echipei de specialiști.

S-a mers până la ideea că unii clienți dezvoltă dependență față de atmosfera din cazinou, nu față de jocul în sine. Ajunși în acest stadiu, ei au nevoie de ajutorul unui psiholog.

De la 15 sunete la peste 400

Producătorii de păcănele au înțeles importanța sunetelor încă din perioada „de pionierat” a acestor aparate. În anii 1900 existau 15 efecte sonore. În prezent, sunt aproximativ 400 de efecte sonore pentru un aparat performant. Sunt scoase aceleași sunete indiferent de mărimea câștigurilor. Astfel, în timp, un câștig modest poate fi asimilat de creier cu un „Big Win”. Și luminile intermitente, orbitoare, dau impresia de câștig, deși nu este cazul. 

Cei mai mulți oameni care vizitează cazinourile au cumva sentimentul că sunt făcuți, într-un fel sau altul, să joace cât mai mulți bani. Așa și este. Pe lângă sunete și cromatică, mai există și alte „șiretlicuri”. De exemplu, într-un astfel de stabiliment nu există ceasuri le vedere. Cu cât jucătorul stă mai mult la masa de joc, cu atât este mai probabil ca el să iasă pe minus.

De asemenea, în unele cazinouri, clienții primesc mâncare și băutură din partea casei. Li se stimulează generozitatea. Mai mult, alcoolul îi face să scape de inhibiții și să nu mai țină cont de planul de joc pe care, probabil, și l-au făcut de acasă.

Până la urmă, nimeni nu obligă pe nimeni să meargă într-un asemenea loc. Alternativa este reprezentată de cazinourile online, care nu pot recurge la aceste „arme psihologice” și care oferă șanse mai mari de câștig pe termen lung. coral