Oficiali americani sugerează că Putin se teme că  generalul Serghei Shoygu va încerca o lovitură de stat

Toată lumea așteaptă un semn din partea rușilor că pot rezolva intern problema războiului. Prin proteste sau lovitură de stat care să-l alunge pe Putin de la conducere. Sunt zvonuri că o lovitură de stat este în pregătire. Rămâne de văzut dacă se confirmă și scăpăm de nebun.

Jurnalistul James Pacileo: “BREAKING: Oficiali americani sugerează că Putin se teme că Serghei Shoygu va încerca o lovitură de stat în această săptămână. Distanțarea tot mai mare dintre indivizi și conversațiile cu ușile închise sugerează că se pregătește un înlocuitor.

Se consideră probabil ca Shoygu să fie judecat pentru corupție și trădare”.

BREAKING: US officials suggest Putin fears Sergey Shoygu will attempt coup next week. Growing distancing between the individuals and closed-doors conversations suggest a replacement is being architected.

It is deemed probable that Shoygu will be tried for corruption and treason. pic.twitter.com/b34gwbZZdf

— James Pacileo (@ignighted) March 6, 2022

 

NEXTA: Statele Unite recunosc că Serghei Shoigu plănuiește o lovitură de stat militară împotriva lui Putin. Dictatorul-buncăr se teme serios de acest lucru.
Se presupune că, în curând, Shoigu va fi încarcerat pentru corupție sau trădare.

❗️United States admits that Sergei Shoigu is planning a military coup against Putin. The bunker dictator is seriously afraid of this.

It is assumed that soon Shoigu will be imprisoned for corruption or treason. pic.twitter.com/9PS8PrhCwc

— NEXTA (@nexta_tv) March 6, 2022

 

Lucas Tomlinson: Un ofițer de top al armatei britanice a declarat pentru BBC că moralul forțelor ruse este în scădere după ce unitățile au fost “decimate” de luptătorii ucraineni. Unii soldați ruși din convoiul lung blocat în afara capitalei de miercuri ‘campează în pădure’ pentru că echipamentul ‘cedează’

Începutul rezistenței interne

Nemulțumirea față de invadarea Ucrainei începe să se facă tot mai simțită în Rusia și nu doar la nivel de proteste sau delimitări ale unor intelectuali, artiști, sportivi sau dizidenți. Pentru prima oară, Putin se confruntă cu o opoziție politică, chiar în interiorul sistemului.

Consiliul Deputaților din districtul municipal Gagarinski din Moscova a condamnat operațiunile militare de pe teritoriul Ucrainei și i-a cerut lui Vladimir Putin să retragă imediat trupele de acolo, scrie BBC în limba rusă, potrivit Europa Liberă.

Deputații din acest consiliu i-au trimis o scrisoare lui Vladimir Putin, în care avertizează că agresiunea împotriva Ucrainei va duce la sărăcirea întregii țări.

„Invazia este calea spre degradarea și sărăcirea Federației Ruse. Nicio altă acțiune nu ar putea aduce Rusiei mai multe daune economice. Invazia Ucrainei este o catastrofă. Îi cerem președintelui să retragă imediat trupele rusești din Ucraina”, se arată în scrisoarea adresată lui Putin.

Poate nu este întâmplătoare această poziționare, având în vedere că la Moscova au fost unele din cele mai mari proteste împotriva războiului declanșat de Putin.

Protestele care pot să-l dea jos pe Putin

Încă din primele zile ale invaziei rusești în Ucraina au avut loc proteste în Sankt Petersburg și Moscova, dar și în alte 40 de orașe. Reacția regimului Putin a fost cea previzibilă: arestările. Peste 5.000 de protestatari au fost arestați în ultima săptămână, printre ei femei și chiar copii.

Opozantul rus Ilia Iașin, politician căruia i-a fost interzisă candidatura în 2021, fiind etichetat drept „extremist”, a publicat imagini cu copii aflați într-o dubă a poliției, scrie Daily Mail.

Oligarhii sunt nervoși pe Putin

Sancțiunile dure și fără precedent aplicate de occident Rusiei au avut impact asupra oligarhilor ruși, care și-au văzut puse în pericol conturile în bănci și afacerile.

Așa încât delimitarea unora de politica lui Putin nu este surpinzătoare. Este vorba de Oleg Deripaska, Mihail Fridman, Oleg Tinkov și Roman Abramovici. Ei i-au cerut lui Putin să înceteze războiul.

Oleg Tinkov , fondatorul băncii Tinkoff, a criticat invazia din Ucraina, într-un mesaj publicat, luni, pe Instagram

„Astăzi, în Ucraina, oameni nevinovați mor în fiecare zi. Este de neconceput şi inacceptabil!”, a scris el, făcând apel la „alocarea de bani pentru îngrijirea oamenilor, pentru cercetarea pentru vindecarea cancerului, şi nu pentru război”.

Acțiunile Tinkoff au scăzut cu peste 90% de la începutul atacului Rusiei asupra Ucrainei. Averea lui a scăzut cu peste 5 miliarde de dolari în mai puțin de o săptămână, iar marți și-a pierdut statutul de miliardar, scrie Forbes.

  coral