Se știe de ani de zile că în Cluj-Napoca există probleme cu traficul și consumul de droguri. Pe stradă, tineri sub influența drogurilor pot fi văzuți oriunde, iar afacerile traficanților de droguri prosperă, chiar dacă DIICOT şi BCCO se luptă cu ei şi destructurează în fiecare lună câte o astfel de reţea.

Un cititor BZC ne-a transmis o fotografie cu un tânăr care era vizibil sub influență și dormea pe o bancă în stația de autobuz Mareșal Constantin Prezan.

„Îl știu, are în jur de 30 de ani. Este un personaj din Groapă și îi place să se drogheze. Am stat 15 minute lângă el. Dormea în stația de autobuz. Nu am pus mâna pe el. Lumea trecea nepăsătoare. Nu am văzut nici poliție, probabil sunt ocupați să dea amenzi pentru parcări. Era evident că era un om al străzii, tânăr și că era sub influență”, a spus cititorul.

Fiind pandemie, traficanții au început să vândă pe internet.

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov – Serviciul Antidrog, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T. – S.T. Brașov, au efectuat pe 19 ianuarie 26 de percheziții în Cluj, Brașov, București, Ilfov, Timișoara și Sibiu, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri de risc.

Din cercetări a reieșit faptul că mai multe persoane, constituite într-un grup infracțional, ar fi distribuit, prin intermediul unei pagini găzduite de un site de socializare, produse ce conțineau Tetrahidrocanabinol (THC), substanță psihotropă, biosintetizată de planta Cannabis.

Persoanele implicate în aceste activități ar fi încercat să transmită potențialilor clienți faptul că produsele comercializate (uleiuri, flori de cânepă, acadele, prăjituri, băuturi energizante) îndeplinesc condițiile legale, făcându-se referire la un Regulament european care prevede că produsele ce prezintă o concentrație de THC mai mică de 0.2% ar putea fi comercializate.

În cursul anului 2020, pe teritoriul României au început să funcționeze societăți care promovează produse obținute din cânepă, conținând Canabidiol (CBD), ale cărui efecte pentru sănătate ar fi benefice. Aceste magazine s-au dezvoltat în scurt timp atât fizic, prin deschiderea unor puncte de lucru, cât și în mediul on-line, sigla folosită fiind planta de Cannabis.

În urmă cu puțin timp au fost prinși în județul Cluj, orașul Huedin, trei tineri bănuiți că ar fi făcut trafic de droguri.

Trafic de droguri în Huedin. Prețurile mai „piperate” decât în Cluj-Napoca

Un judecător clujean atrăgea atenţia asupra faptului că tinerii îşi comandă fără griji droguri pe internet, iar printre aceştia se află şi copii cu vârste fragede. Până la închiderea școlilor, nu exista liceu unde să nu fie consumatori de droguri.

„Este un fenomen extins. Cel puţin, Cluj-Napoca, nu avem şcoală sau liceu curat de droguri, şi îmi asum ceea ce spun. Consumul de canabis este extins în Cluj. La fiecare liceu, la fiecare şcoală, avem consumatori de droguri. Cel mai mic are 10 ani, la un liceu bun din Cluj. Asta înseamnă că avem dealeri în zonă. Noi deja destructurăm lunar, colegii de la DIICOT şi BCCO destructurează reţele”,a spus Cristi Dănileţ. coral