Jurnalistii de la Recorder au publicat un articol care prezinta faptul ca Filimon Nica, tatal Vioricai Dancila, a fost condamnat la inchisoare pe vremea lui Ceausescu, apoi a fost amnistiat printr-unul dintre decrete ale fostului presedinte de atunci.

In momentul in care a fost arestat, Filimon Nica avea 45 de ani si era cadru activ in Armata Romana. Lucra la intendenta, la o unitate de radiolocatie din comuna Berceni, de langa Ploiesti.

Avea gradul de plutonier major si figura ca „responsabil” la un serviciu care se numea „gospodarie agrozootehnica”.

In 1985, Parchetul l-a prins falsificand niste acte de gestiune prin care incerca sa acopere o mica paguba care ii era imputabila: contravaloarea a 2,5 tone de nutreturi, 5.400 de lei, in banii de atunci – echivalentul a doua sau trei salarii.

Totul pornise de la un drum de rutina pe care plutonierul Nica il facuse, alaturi de un soldat, la o ferma din comuna Ciorani, Prahova, ca sa aprovizioneze unitatea de radiolocatie la care lucrau cu hrana pentru animale.

Cei doi umplusera o remorca de tractor cu nutreturi si se despartisera, fara sa se mai intoarca impreuna la Berceni. Plutonierul dorise sa mai ramana la Ciorani, desi nu avea acest drept, si il pusese pe soldat sa faca de unul singur cale intoarsa.

Soldatul, beat, pierduse o jumatate din incarcatura remorcii pana la destinatie.

Doua saptamani mai tarziu, tatal Vioricai Dancila facuse un alt drum la ferma de furaje din Ciorani si, dupa ce statuse la bautura cu gestionarul de acolo, incarcase in remorca o cantitate mai mare decat cea trecuta in scripte, pentru a compensa minusul de la transportul de dinainte.

Mai apoi, se pusese pe strecurat falsuri in actele gospodariei agrozootehnice de care era responsabil, ca sa ascunda acest artificiu.
25 de zile de inchisoare pentru tatal Vioricai Dancila

Procesul penal al lui Filimon Nica a inceput pe 18 noiembrie 1985 si s-a incheiat pe 12 decembrie, acelasi an. In timpul audierilor, plutonierul a recunoscut toate faptele de care era acuzat.

A fost gasit vinovat de uz de fals, instigare la fals intelectual, inselaciune in dauna avutului statului si neglijenta in serviciu. Detentia lui, ispasita intr-o puscarie din Bucuresti, a durat tot atat cat a tinut si procesul: 25 de zile.

In cele din urma, a primit o sentinta de trei ani de inchisoare cu suspendare si a fost eliberat odata cu pronuntarea condamnarii.

Intamplarea a facut ca sentinta blanda, de trei ani cu suspendare, pe care Filimon Nica a primit-o in decembrie 1985, sa nu ii pateze cazierul decat pentru putin timp.

La o jumatate de an dupa ce scurta lui aventura prin penitenciarele Romaniei luase sfarsit, Ceausescu a dat un decret de amnistie si gratiere, care l-a scapat de toate complicatiile penale. S-a intamplat pe 2 iunie 1986.

Citește toată investigația pe Recorder.ro! coral