Tensiunile dintre Statele Unite si Iran escaladeaza in regiunea Golfului Persic. O drona militara de recunoastere americana a fost doborata deasupra stramtorii Hormuz de o racheta iraniana.

Oficialii de la Washington afirma ca drona zbura aproape de spatiul aerian al Iranului, dar in zona internationala.

“Era in spatiul nostru aerian”, sustin, in schimb iranienii, care spun ca “nu vor razboi”, dar au tinut sa transmita “un mesaj clar” Statelor Unite.

In imagini vedem momentul in care drona americana este lovita de o racheta iraniana. Gardienii Revolutiei, armata islamista aflata in subordinea directa a liderului suprem de la Teheran, au anuntat ca drona americana de recunoastere a fost doborata dupa ce ar fi violat spatiul aerian iranian.

HOSSEIN SALAMI, GARDIENII REVOLUTIEI: “Cu bravura, sistemul de aparare antiaeriana al diviziei aerospatiale a doborat o aeronava americana de spionaj, fara pilot, care a trecut de granitele noastre si a violat spatiul nostru de securitate nationala. Nu vrem sa intram in razboi cu nicio tara, dar suntem complet pregatiti de razboi.”

In contradictie cu versiunea Teheranului, presedintele american Donald Trump a declarat ca drona de recunoastere a fost doborata deasupra stramtorii Ormuz, in spatiul aerian international.

Acesta este primul incident militar direct al actualei crize din regiunea Golful Persic – in Stramtoarea Ormuz.

Luni, Pentagonul a anuntat ca va trimite in regiune un contingent militar suplimentar de o mie de oameni, ca raspuns la “comportamentul ostil” al fortelor iraniene.

Saptamana trecuta, Statele Unite au acuzat Iranul ca ar fi minat doua tancuri petroliere, in apropierea stramtorii Ormuz, in Golful Oman.

Iranul a respins insa vehement orice implicare in atacurile asupra petrolierelor. coral