Noi condiții de intrare în Ungaria sunt impuse cetățenilor începând de sâmbătă, 1 august. Astfel, călătorii care vin din ţări clasate în categoria „galbenă” sau „roşie” trebuie să plătească efectuarea de teste PCR și trebuie să rămână în carantină obligatorie la domiciliu timp de două săptămâni,  a explicat vineri epidemiologul-șef al Ungariei, Cecilia Muller, citată de agenția MTI.

România figurează ca țară din „zona galbenă” pe lista autorităților maghiare, care poate fi consultată aici. 

Sunt scutiţi de carantină călătorii care prezintă la graniţă două teste PCR cu rezultat negativ, realizate cu cel mult cinci zile înainte de intrarea în Ungaria şi la un interval de minim 48 de ore între ele, precum şi cei care prezintă un certificat care arată că s-au vindecat de COVID-19 în ultimele şase luni, a precizat medicul.

Cei care intră în țară vor fi examinați medical la graniță și vor primi o notificare pentru carantină obligatorie la domiciliu. Împreună cu această notificare vor primi și un card de culoare roșie pe care vor trebui să-l lipească pe ușa apartamentului lor. 

Cei care nu vor să rămână în carantina de 14 zile trebuie să depună o solicitare în acest sens la administraţia locală, contra unui cost de 3000 de forinţi (8,5 euro), şi primesc o adeverinţă în baza căreia pot părăsi carantina pentru a merge la un centru pentru testare. Lista acestor centre este disponibilă pe site-ul agenţiei naţionale ungare pentru sănătate publică, cu costul testului specificat de fiecare furnizor în parte. Deplasarea la centrul ales nu se poate face cu transportul public şi purtarea măştii este obligatorie în timpul vizitei la respectivul centru, care are loc pe bază de programare. Rezultatele testelor sunt trimise pe e-mail sau încărcate de laboratoare în sistemul Serviciului de sănătate electronic (EESZT), arată Agerpres.

Persoanele care vin din ţări „galbene” pot părăsi carantina după primul test PCR negativ, dar tot au obligaţia de a face şi al doilea test.

Cei care revin din ţări „roşii” trebuie să rămână în carantină acasă până la al doilea test PCR negativ, a precizat Cecilia Muller.

coral