Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a declarat că jumătate din bugetul județului, în valoare de 293 de milioane de euro, sunt alocați cheltuielilor cu asistența socială.

Acesta cere regândirea sistemului la nivel național în ceea ce privește finanțarea asistenței sociale, care de anul trecut a trecut în sarcina autorităților locale și județene, informează Ziua de Cluj.

Va trebui ca în bugetul din acest an să găsim un echilibru pentru fiecare componentă. Cert este că jumătate din bugetul pe care îl produc clujenii se duce pe asistența socială. La nivelul județului avem ca beneficiari circa 1200 de copii și 800 de vârstnici în centrele noastre. 50 de milioane de euro sunt bani mulți sau puțini într-un an pentru a ne ocupa de aceste persoane?

Cred că trebuie ca la nivel național să găsim un răspuns la aceste întrebări legate de cine plătește aceste sume pentru asistența socială și dacă e suficient de eficientă organizarea acestor centre și direcții, care unele țin de primării, altele de consiliile județene.

Și totodată, dacă se poate eficientiza acest sistem, astfel încât serviciile să fie realmente servicii de asistență socială pentru beneficiari și nu pentru angajați. Dacă transformăm aceste direcții și centre în instituții uriașe cu mii de angajați care deservesc un număr mic de beneficiari, ajungi să te întrebi dacă există eficiență și dacă acest sistem trebuie perpetuat. Am solicitat și o întâlnire cu doamna ministrul al Muncii pe această temă”, a declarat Alin Tișe.

coral