Guvernul a reglementat acordarea tichetelor sociale, în perioada iunie-decembrie 2022.

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, de acestea vor beneficia persoanele singure, cele fără adăpost și familiile cu venituri reduse.

Citește și Ce categorii de români vor beneficia de vouchere de 250 de lei de la Guvern. Detalii importante despre tichetele sociale

Tichetele vor putea fi folosite pentru alimente de bază și mese calde, în contextul în care au crescut prețurile la alimente, energie electric.

Tichete sociale 2022: valoarea voucherelor

Proiectul prevede acordarea unor tichete sociale valorice, neimpozabile, în valoare de câte 250 de lei (un singur tichet), acordate o dată la două luni. Acestea vor fi pe suport electronic, potrivit avocatnet.ro.

Ajutorul de stat se acordă persoanelor aflate „în risc de deprivare materială, precum și risc de sărăcie extremă ca urmare a creșterii prețului la utilitățile publice, precum și la bunurile de consum, cu impact major asupra standardelor de viață și de locuire ale populației”.

Tichete sociale 2022: categoriile de beneficiari

Persoanele vulnerabile sunt cele cu un venit mediu lunar sub 1.500 de lei, afectate de creșterea prețului la utilitățile publice și la prețurile bunurilor de consum, dar și de rata inflației.

Categoriile de beneficiari – tichete sociale 2022

pensionarii și persoanele cu handicap (grav, accentuat sau mediu) cu venituri mai mici sau egale cu 1.500 de lei;

familiile cu cel puțin doi copii în întreținere care au, pe membru de familie, venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei;

familiile monoparentale care au, pe membru de familie, venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei;

familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001;

persoanele fără adăpost;

persoanele în vârstă de până la 18 ani aflați în întreținerea acelor familii al căror venit mediu pe membru de familie e sub valoarea venitului minim garantat prevăzut în Legea nr. 416/2001.

Tichete sociale 2022: venituri exceptate

Sunt exceptate de la calculul veniturilor alocațiile pentru copii, pentru susținerea familiei, alocația de plasament, ajutoarele pentru încălzire, indemnizațiile pentru persoanele cu handicap, diverse alte indemnizații sociale, stimulentul de inserție și indemnizațiile de creștere a copilului, precum și orice alte sume cu caracter social acordate de stat anumitor categorii de persoane. coral