Sărăcia este una dintre problemele majore cu care se confruntă țara noastră, o alta fiind corupția. Potrivit ultimelor date, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană privind rata sărăciei relative, cu un procent de 25,4%. Și asta nu e tot! România este, de asemenea, țara cu cea mai mare inegalitate între bogați și săraci din UE. Află parcurgând acest articol care sunt cele mai lipsite orașe din țara noastră, zone în care angajații se află aproape de limita supraviețuirii.

Cele mai sărace orașe din țara noastră

Starea de sărăcie din România este evidentă mai ales în orașele mici care se confruntă cu îmbătrânirea demografică şi depopularea, oraşele mono-industriale (spre exemplu oraşele miniere), oraşe agricole sau oraşe nou înfiinţate. Principalele cauze sunt: infrastructura fizică săracă (transport, sănătate, educație), dar și restructurarea industrială, care le-a afectat puternic. Totodată, aceste zone urbane caracterizate de sărăcie sunt foarte vulnerabile la reforma industrială şi economică, al cărei principal efect este o rată scăzută de ocupare, ceea ce se poate traduce prin venituri instabile și mici.

O analiză regională efectuată cu ceva ani în urmă, mai exact în 2014, arăta că regiunile cu cele mai mari rate de cetățeni în risc de sărăcie sunt: Nord-Est, Sud-Vest-ul Olteniei, Sud-Est şi Muntenia Sud. Studiile și mai recente, ca de exemplu cel realizat de GfK, în 2020, privind puterea de cumpărare în Europa, arată că pe lista cu cele mai sărace orașe din România se înscriu: Botoșani, Vaslui, Călărași și Giurgiu, urmate de Suceava, Piatra-Neamț, Focșani, Buzău, Slobozia, Alexandria, Slatina și Drobeta-Turnu Severin la mică distanță de primele.

Cu toate că venitul net anual disponibil pe cap de locuitor a crescut în țara noastră, în 2018, cu 18%, ajungând la 5.083 euro, de la 4.556 euro în 2017 și 4.181 euro în 2016, mulți locuitori ai țării folosesc puterea de cumpărare pentru a acoperi cheltuielile pentru alimentaţie, întreținere și servicii. Doar cei cu adevărat înstăriți își permit să facă achiziții scumpe, să meargă în vacanțe sau să dețină bani la un fond de pensii private.

Cei 8 poli ai sărăciei din România

În ceea ce privește topul celor mai bogate regiuni din România, acesta este condus de București, unde puterea de cumpărare este mai mare, în medie, cu 80% față de puterea de cumpărare din judeţele Vaslui sau Giurgiu. De asemenea, puterea de cumpărare din Capitală este mai mare cu peste 28% faţă de media na­ţio­nală.

Se estimează că în viitorul apropiat Sibiul, Brașovul, Aradul, Constanța si Alba Iulia vor cunoaște o dezvoltare mai mare decât Bucureștiul, motivul fiind o infrastructură mai bună, dar și existența centrelor universitare care sunt în continuă formare a pieței forței de muncă.

Potrivit analizei citate, județele Botoșani, Vaslui, Călărași și Giurgiu, Suceava, Piatra-Neamț, Focșani, Buzău, reprezintă polii expremi, cu cea mai mică putere de cumpărare – mai mică cu cel puţin 28% faţă de media naţională, arată GfK.

Un clasament al celor mai sărace locuri din țara noastră, realizat de Consiliul Consultativ pentru Regionalizare, arată că o comună din Teleorman – comuna Necșești – este cea mai săracă localitate din România. Îi urmează îndeaproape comunele Răsuceni (Giurgiu), Coroieşti (Vaslui), Seaca de Pădure (Dolj) şi Schitu (Giurgiu), Danicei (Vâlcea), Gogoşi (Olt), Deleni (Vaslui), Toporu (Giurgiu) şi Sălcuţa (Dolj).

Deși vorbim despre regiuni cu suprafețe agricole întinse, cei mai mulţi locuitori se ocupă doar cu agricultură de subzistenţă. coral