În limba română există o mulțime de zicale și expresii care s-au transmis de la o generație la alta. Muți le-au auzit la bunici sau la rude și au continuat să le folosesască pentru că le-au rămas întipărite în minte. Acest lucru nu este de mirare, deoarece  există câteva expresii românești foarte amuzante. Sunt și persoane care le folosesc, dar nu știu exact care este înțelesul lor. Iată câteva dintre cele mai cunoscute expresii românești. Ce înseamnă de fapt vei afla în cele ce urmează.

9 cele mai cunoscute expresii românești

În limba română există numeroase expresii pe care le cunoaștem și le folosim destul de des. Cele mai multe dintre acestea au fost auzite în zonele rurale, iar tinerele generații le-au transmis mai departe. Expresiile românești sunt auzite la orice pas, sunt extrem de cunoscte, dar unele ne lasă fără replică pentru că nu știm exact ce înseamnă. Iată ată câteva dintre cele mai cunoscute expresii românești.

1. Freacă menta – această expresie se folosește atunci cănd se face referire la o persoană care nu face nimic. De ce menta? În urmă cu ceva timp, oamenii frecau menta pentru a împrospăta mesele.

2. Muncă de Sisif – această expresie se folosește atunci când o persoană are de finalizat o muncă inutilă și are o istorie bogată în spate. Sisif este numele unui rege care a fost pedepsit de Zeus să urce un deal din infern cu o stâncă uriaşă în spate. De fiecare dată când Sisif ajungea în vârf, stânca aluneca, iar regele trebuia să ia munca de la capăt.

3. A face capul calendar – această expresie este foarte veche și a pornit de la faptul că, în trecut, calendarul era format din foarte multe cifre, date astronomice, istorice, geografice care nu puteau fi reținute atât de simplu.

4. Dacă tăceai filozof rămâneai – expresia este folosită atunci când o persoană vorbește și aduce unele argumente fără să aibă dreptate. În această situație se consideră că tăcerea poate fi mai inteligentă decât cuvântul. Expresia provine din lucrarea filozofului antic Boethius intitulată „Mângâierile filozofiei”, care a ajuns între gratii pentru că a spus unele lucruri care nu au fost pe placul regelui.

5. În al nouălea cer – această expresie este folosită atunci când cineva este extrem de fericit. În cele mai vechi timpuri, oamenii credeau că lumea este împărţită pe mai multe trepte, iar al nouălea cer era destinat „preafericiţilor”.

6. S-a dus pe apa Sâmbetei – expresia face referire la o șansă pierdută sau la un obiect care nu a mai fost găsit. Se spune că apa sâmbetei era un râu care se vărsa în Infern, deci tot ce cădea în acea apă nu se mai putea găsi.

7. La paştele cailor – această expresie se refră la ceva care nu se va mai întâmpla niciodată. Se spune că la bază există o legendă. Atunci când Fecioara Maria l-a născut pe Iisus Hristos, caii au făcut o gălăgie de nedescris. Atunci, Fecioara i-ar fi blestemat să fie flămânzi încontinuu, în afară de o zi pe an, mai exact Paştele Cailor.

8. A vinde pielea ursului din pădure – expresia se folosește atunci când promiți un lucru pe care nu îl ai și a fost preluată din fabula „Ursul şi cei doi tovarăşi”, scrisă de La Fontaine. Doi prieteni i-au promis unui blănar pielea unui urs care încă trăia. Aceștia au mers în pădure și s-au întâlnit cu ursul. Unul dintre ei s-a cățărat în copac, iar celălalt s-a prefăcut că este mort. Ursul s-a apropiat de el și i-a spus “să nu vinzi pielea mea, până nu mă vei fi ucis mai întâi”.

9. A întors-o ca la Ploiești – expresia se referă la o schimbare bruscă de atitudine. Este extrem de folosită atunci când cineva se răzgândește. coral