Studenții au renunțat la locuințele temporare și s-au întors acasă. În lipsa chiriașilor, proprietarii sunt nevoiți să se descurce cum pot, mai ales că mulți au rate la bancă. Însă, unica soluție pentru păstrarea clienților este să scadă prețurile.

Numai în Cluj-Napoca sunt aproximativ 70.000 de studenți, iar majoritatea stau cu chirie. Mulți au reununtat în această perioadă la casele închiriate, deși peste câteva luni își vor căuta din nou o locuință.

Cererea pentru închirieri a scăzut cu 25% în Cluj-Napoca, în primele trei luni din acest an, față de aceeași perioadă a anului trecut, arată o analiză realizată de imobiliare.ro. În București scăderea a fost de 26%, în Timișoara de 9% și în Iași de 6%.

Daniel Crainic, director de marketing portal de imobiliare: „Putem vorbi de o oscilație între 0 și minus zece la sută până la finalul anului, dacă situația se va relua la normal din 15 mai. Piața chiriilor era deja suprasaturată în orașele universitare. Cred că nu vom mai vedea garsoniere în blocuri vechi în Cluj la 500 de euro sau mai mult, pe lună, ci ne vom apropia spre cifre care sunt și în celelalte orașe.”

coral