Febra, tusea, durerea in gat sau nasul care curge sunt semnale ale unei raceli banale sau, dimpotriva, ale unei infectii bacteriene. Noul coronavirus face ravagii in multe regiuni, iar oamenii sunt din ce in ce mai inspaimantati la gandul ca ar putea fi infectati.

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra in corp prin ochi, nas si gura, astfel ca trebuie  saevitati atingerea acestor zone ale corpului daca nu v-ati spalat bine mainile. Mainile intra in contact cu suprafetele contaminate de virus, raspandindu-se in tot corpul . Simptomele noului coronavirus sunt similare cu ale unei raceli si pot include:

    febra
    tuse seaca
    dificultate in respiratie
    dureri musculare
    oboseala

Dar exista si semnale care pot fi diferite si nu se integreaza intr-un ”tipar”.

    durere de cap
    acumulare de mucus in gat
    eliminare de sange prin tuse, provocata de o hemoragie a cailor respiratorii.

Perioada de incubatie a noului coronavirus este cuprinsa intre 1 si 14 zile. Daca v-ati intors dintr-o calatorie din China – sau zonele in carantina din Europa de mai putin de 14 zile – sau ati intrat in contact cu persoane care s-au intors din China – sau zonele in carantina din Europa – de mai putin 14 zile si aveti febra, tusiti, prezentati dificultate respiratorie, dureri musculare si stari de oboseala, sunati la numarul de urgenta 112 pentru a primi informatiile necesare. Ministerul Sanatatii recomanda sa purtati masca de protectie daca intrati in contact cu alte persoane, sa folositi servetele de unica folosinta si sa spalati bine mainile.

    Spalati-va mainile de multe ori;
    Evitati contactul cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute;
    Nu va atingeti ochii, nasul si gura cu mainile;
    Acoperiti-va gura si nasul daca stranutati sau tusiti;
    Nu luati medicamente antivirale si nici antibiotice decat in cazul in care va prescrie medicul;
    Curatati toate suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool;
    Utilizati masca de protectie doar in cazul in care suspectati ca sunteti bolnav sau in cazul in care acordati asistenta persoanelor bolnave;
    Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
    Sunati la 112 daca aveti febra, tusiti sau v-ati intors din China sau zonele in carantina din Europa de cel putin 14 zile;
    Animalele de companie nu transmit coronavirus.

Vivadiva Iasi

coral