Istoria Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și traseul excelenței școlilor academice de tradiție fac obiectul celui mai recent volum editat sub egida unui secol de învățământ românesc la UBB.

Volumul Tradiție și Excelență-Școlile academice/de știință la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (1581-1872-1919-prezent), coordonat de  prof. univ. dr. Daniel David, prorectorul UBB pentru cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice, va fi lansat luni, 16 decembrie 2019, începând cu ora 17.00, în Auditorium Maximum al UBB (str. M. Kogălniceanu nr. 3). La lansare vor fi prezenți, alături de autorii volumului, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și președintele Academiei Române, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, precum și primul rector al UBB după 1989 și fost președinte al Academiei Române, acad. prof. univ. dr. Ionel Haiduc.

Volumul apare sub egida Institutului STAR-UBB (Institutul de Studii Avansate în Știință și Tehnologie – http://starubb.institute. ubbcluj.ro/), cu implicarea Consiliului Științific al UBB și a decanilor facultăților UBB, alături de alți experți din universitate sau din afara acesteia. Prefața volumului este  realizată de acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB și președintele Academiei Române.

Istoria UBB a beneficiat de-a lungul timpului de analize riguroase de specialitate din partea istoricilor clujeni.

Pornind de la această realitate, prin lucrarea de față urmărim două lucruri: (1) să transferăm componenta de istorie – sau cel puțin o parte mai accesibilă a acesteia – în cultura organizațională a comunității UBB, într-o formă reflectată astăzi de comunitatea mai specifică a fiecărei Școli și (2) să valorizăm, cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de învățământ superior românesc la UBB, întreaga tradiție academică a universității clujene.

În acest fel trecutul, prezentul și viitorul, părți integrante din cultura organizațională a UBB, devin factori catalizatori ai actului academic în lumina motto-ului Nostra Traditio Unacum Europae Virtutibus Splendet și a angajamentului academic al UBB, Traditio et Excellentia!”, afirmă prof. univ. dr. Daniel David, coordonatorul volumului, adăugând că „deși UBB există sub acest nume doar din 1959/1990, aceasta încorporează 100 de ani de învățământ românesc la Cluj și o lungă tradiție academică, începută, așa cum se vede pe sigla UBB, din 1581.

Secțiunea de Introducere a volumului, realizată de prof. univ. dr. Daniel David în urma consultării comprehensive cu istoricul Ovidiu Ghitta (dar și cu consultarea altor istorici clujeni), prezintă cadrul istoric și tradiția academică a UBB. Pornind de la acest cadru, se analizează apoi școlile academice/de știință corespunzând celor trei mari perioade universitare din tradiția academică a UBB:

(1) Universitatea Claudiopolitană (1581‐1786), în timpul Academiei Claudiopolitane (Academia Claudiopolitana Societatis Jesu: 1581‐1606 – autor: Alexander Baumgarten) și a universității propriu‐zise (Universitas Claudiopolitana: 1698‐ 1786 – autori Ferenc Páll‐Szabó și Loránd Mádly). De asemenea, se prezintă perioada de tranziție între 1786 și 1872.

(2) Universitatea Maghiară Regală din Cluj/Universitatea din Cluj sau (din 1881) Universitatea „Franz Joseph I” (Universitatea „Francisc Iosif I”/Universitatea „Ferencz József I”) – 1872‐ 1919/1945, parte coordonată de reprezentanții liniei de studiu maghiare din UBB, alături de alți experți din UBB, cu accent pe activitățile din Cluj ale universității (până în 1919, în unele cazuri, pentru situații de excepție, și pentru perioada 1940‐1945).

(3) Universitatea românească din Cluj (Universitatea din Cluj), numită generic de Vasile Pârvan și „Universitatea Națională a Daciei Superioare” (devenită oficial, din 1927, Universitatea „Regele Ferdinand I”), care a rezultat din transformarea și reorganizarea universității maghiare în 1919. Universitatea Babeș‐Bolyai din Cluj‐Napoca este astăzi moștenitoarea academică legală a Universității Regele Ferdinand I (și astfel a tradiției acesteia) și a noii universități maghiare Bolyai înființate în 1945/1948. Prezentarea fiecărei școli este coordonată de decanul facultății din care aceasta face parte (uneori alături de un membru al rectoratului).

Școlile academice incluse în volum nu se referă și la cea de medicină, desprinsă din universitate în anul 1948, care a devenit în timp un institut, apoi o universitate de sine stătătoare, de prestigiu, cu vizibilitate și impact internațional. coral