Pe data de 26 octombrie, crestin-ortodocsi îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir. De această zi sunt legate multe tradiţii şi superstiţii. În funcţie de zonele ţării, romanii respectă o serie de tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Dumitru. Iată ce nu ai voie să faci în această zi de mare sărbătoare.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de Mir sau Sfântul Dumitru, izvorâtorul de Mir (în greacă: Άγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης, adică Sfântul Dumitru de la Tesalonic / Salonic) a fost un martir creştin, sfânt militar din veacul al III-lea care a trăit în vremea împăraţilor Maximian şi Diocletian în cetatea Tesalonic. El a fost martirizat pe la anul 306.

În credinţă populară, anul este împărţit în vara şi iarna. Dacă Sfântul Gheorghe încuie iarna şi înfrunzeşte întreaga natură, Sfântul Dumitru desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Dumitru

După Sfânta Parascheva, Sfântul Dumitru este ultima, dar şi cea mai însemnată sărbătoare a toamnei. Conform superstiţiilor, ziua de Sfântul Dumitru reprezintă începutul iernii.

Sfântul Dumitru sau Sfântul Mare Mucenic Dimitrie (martir creştin din veacul al III-lea, care a trăit în vremea împăraţilor Maximilian şi Diocletian) este sărbătorit anual, pe data de 26 octombrie. Fiind o zi atât de importantă pentru creştini, ea este marcată de tradiţii şi superstiţii aducătoare de noroc sau ghinion.

În Ajunul sărbătorii de Sfântul Dumitru se aprind focuri, peste care sar copiii pentru a fi sănătoşi tot anul. Totodată, flăcările au menirea de a speria fiarele şi de a încălzi morţii. După ce s-a stins focul, ţăranii aruncă un cărbune în grădină, deoarece se spune că astfel această va primi putere de a rodi.

De asemenea, se fac şi unele previziuni ale vremii în funcţie de mersul oilor în dimineaţa de Sfântul Dumitru. Conform acestei superstiţii, dacă se va trezi prima dată oaia albă şi va pleca spre sud, înseamnă că iarna va fi grea, în schimb, dacă se va trezi întâi oaia neagră şi va pleca spre nord, atunci iarna va fi una blândă.

Tot în această zi de octombrie, ţăranii îl cinstesc pe Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir, deoarece se crede că el este cel care a dat oamenilor vinul, folosit la Sfânta Împărtăşanie.

Tot de Sfântul Dumitru, ţăranii tund coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos.

Potrivit altor tradiţii, dacă de Sfântul Dumitru este vreme urâtă, iarna va fi bună, iar de va fi vreme bună, toamna va fi lungă şi frumoasă. Dacă luna va fi plină şi cerul acoperit de nori, iarna va fi aspră, cu nămeţi uriaşi.

Ce nu ai voie să faci de Sfântul Dumitru

Romanii respecta o serie de tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Dumitru, precum:

– De Sfântul Dumitru nu ai voie să foloseşti pieptănul, altfel vei atrage necazuri şi primejdii;
– Cei care au datorii ar face bine să le plătească până la Sfântul Dumitru, căci doar aşa le va merge tot anul viitor. În caz contrar, vor da înapoi dublu;
– Femeile trebuie să împartă fructe uscate, covrigi, mere şi nuci copiilor, iar în unele zone ale ţării se împarte grâu fiert în lapte şi coliva pentru sufletul morţilor;
– De asemenea, în această zi se tocmesc servitorii pentru diverse treburi şi se strică stanele;
– În Bucovina, de exemplu, cine seamănă usturoiul după ziua de 26 octombrie va avea numai parte de pagubă în anul care vine;
– În Oltenia se crede că numai cei ce respectă toate tradiţiile sărbătorii vor fi protejatide necazuri şi de alte primejdii;
– În biserici se ţin slujbe speciale şi se împart merinde. coral