Pandemia de coronavirus a avut un impact negativ asupra traficului aerian și a numărului de pasageri.

În lipsa festivalurilor care aduceau la Cluj mii de turiști în lunile de vară, dar și în contextul pandemiei de coronavirus și a restricțiilor impuse de statele europene pentru limitarea răspândirii infecției, traficul aerian din lunile august-septembrie a ajuns la doar 32% din traficul înregistrat în aceeași perioadă din anul 2019.

Mai mult, în perioada ianurie-septembrie, traficul aerian a scăzut cu peste 65%, față de același interval al anului precedent.

„În acest an, criza coronavirus a afectat negativ aviația civilă și toate aeroporturile din lume. Dacă anul trecut am avut 2,9 milioane de pasageri, anul acesta avem o scădere de peste 65% a traficului. În momentul de față, în lunile august și septembrie, suntem la aproximativ 32% din traficul pe care l-am avut în 2019, în lunile corespunzătoare. Ca număr de mișcări, aterizări și decolări, suntem la 50%, ceea ce înseamnă că există un grad mai mic de încărcare la companiile aeriene. Dacă în luna august 2019, am avut 300.000 de pasageri, în luna august 2020 am avut doar 100.000 de pasageri”, a declarat David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional Cluj.

David Ciceo estimează că, la finalul anului, aeroportul va înregistra circa un milion de pasageri, față de 2,9 milioane de pasageri, cât s-a înregistrat în 2019. Estimările pe anul viitor arată la fel de sumbru: doar 1,2 milioane de pasageri vor fi pe Aeroportul Cluj în 2021.

coral