Traian Băsescu a vorbit în cursul serii de duminică despre partidul AUR și despre cum a luat această formațiune politică naștere. Potrivit europarlamentarului PMP, AUR este o reacție la USR, iar cea mai bună variantă pentru a dispărea este izolarea în Parlament. De asemenea, Traian Băsescu critică aspru mediatizarea prin diferite mijloace a membrilor partidului.

Asemănarea dintre AUR și PRM

Traian Băsescu a comentat în termeni duri prezența partidelor USR și AUR în politica românească, plasându-le totodată la poli opuși. Fostul președinte al României a vorbit și despre asemănarea dintre AUR și PRM și este de părere că cel dintâi ar trebui să dispară asemeni PRM-ului, izolat în Parlament.

Pe de altă parte, europarlamentarul PMP afirmă cu toată credința că AUR nu este promovat de partide, ci de televiziune și de cele două puncte forte pe care aceștia se bazează: „tricolorul în mână și poporul în gură”

„AUR este o reacţie la apariţia unui partid omolog, dar în cealaltă parte a spectrului politic: USR neo marxist, AUR un partid de extremă dreapta. AUR a luat, să mă scuze cei care se vor simţi jigniţi, obiective de genul legionarilor din perioada interbelică.

USR sunt un partid neo-marxist care nu va avea foarte multe de spus în politică românească dintr-un motiv simplu: nu vor face mai nimic în afară de zgomot.

AUR a apărut că o reacţie la USR. Sunt cei doi poli ai spectrului politic românesc. În ceea ce priveşte izolarea AUR, în timpul partidului România Mare s-a mai întâmplat aşa ceva – partidul a fost izolat până a dispărut. Poate nu e cea mai rea idee.

Nu partidele o promovează pe Şoşoacă, nu partidele promovează AUR. AUR are două elemente: tricolorul în mâna şi poporul în gură, fraze foarte simple. Televiziunile îi promovează”, a spus Traian Băsescu la Realitatea Plus.

Motivul pentru care Traian Băsescu l-a susținut pe George Simion

Fostul președinte recunoaște că l-a susținut pe liderul AUR atunci când acesta păarea că se luptă pentru reunirea României cu Republica Moldova, însă, între timp, acesta și-a schimbat credințele, pierzând susținerea lui Traian Băsescu.

O altă enigmă nedeslușită rămâne modul în care AUR a reușit să obțină atâta popularitate peste noapte, astfel încât să crească de la 1 la 10% după campania de promovare la alegeri. Traian Băsescu arată cu degetul către televiziunile care promovează partidul, susținând că în urma acestei mediatizări intense, românii vor ajunge să aleagă AUR.

„Daţi poporului Şoşoacă, o să aibă poporul Şoşoacă. Uitaţi-vă la România TV care dacă nu are Șoșoacă, nu are emisiune, uitaţi-vă la Antena 3, uitaţi-vă la jurnale la dumneavoastră.

Îmi aduc aminte şi când George Simion se tăvălea prin Bucureşti şi i-am luat apărarea pentru că o făcea în numele reunificării României cu Republica Moldova. Între timp şi-a schimbat ideile. Nu am nimic împotriva lui. Eu nu am vorbit de promovarea lui în campanie. Rămâne o enigmă cum un partid creşte de la 1 la 10%.

Faptul că de dimineaţă până seară televiziunile ne servesc ce face Şoşoacă este o realitate. Eu îmi asum susţinerea preşedintelui AUR când vorbea de unirea cu Moldova.

Dar de la ce făceau atunci, îl mai auziţi pe George Simion să vorbească serios de reunificare? E cam mult pentru un partid extremist să creadă că va înlătura tot ca să vină ei la putere”, a concluzionat Traian Băsescu. coral