La protestul transportatorilor din Piata Victoriei s-au adunat, pana la acest moment, peste 300 de soferi care scandeaza "Jos evaziune fiscala" si "Jos pirateria". Acestia sustin ca – daca saptamana viitoare Guvernul nu da doua ordonante de urgenta ca sa le rezolve problemele – isi vor opri de tot activitatea.

Inca de la primele ore ale diminetii, in fata sediului Guvernului au inceput sa se adune taximetre, autocare si autobuze din Bucuresti si din restul tarii, pentru a participa la protestul organizat de Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT).

"Daca la prima sedinta de guvern, de saptamana viitoare, cererile noastre nu sunt pe ordinea de zi, oprim transportul de tot", a afirmat Florin Bocai, vicepresedintele FORT, citat de Agerpres.

Transportatorii sunt nemultumiti din cauza ca doua ordonante de urgenta promise de Guvern – si care ar rezolva probleme ale bransei – intarzie pe circuitul de avizare.

Este vorba despre proiectul de ordonanta lansat pe 1 martie in dezbatere publica si care elimina din Legea Taximetriei sintagma "in mod repetat". De ce vor transportatorii asa ceva? Din cauza ca, in prezent, soferii care fac piraterie in transportul de persoane pot fi sanctionati doar daca sunt prinsi incalcand legea "in mod repetat". Or, sintagma este neclara, lansand loc de interpretare si permitandu-le oamenilor legii sa decida dupa bunul plac cand si pe cine sa sanctioneze.

In plus, FORT solicita ca actualele conditii de desfasurare a transportului pe rute intrajudetene si interjudetene sa nu se schimbe in urmatorii 4 ani. Asta, dupa ce la finele anului trecut, fostul ministru al Transporturilor, Lucian Sova, a dat un ordin prin care schimba radical modul in care se va faca atribuirea licentelelor, desfiintand exclusivitatea celor care fac transport pe anumite trasee de ani buni si care le recastiga in baza "vechimii pe traseu".

Potrivit Agerpres, la ore 11:00, o delegatie a FORT urmeaza sa intre la discutii cu reprezentantii Guvernului.

In cazul in care negocierile nu vor da rezultate, transportatorii sunt hotarati sa protesteze in Piata Victoriei pana la ora 15:00, ingreunand traficul din centrul si nordul Capitalei.

Reamintim ca, joi, pe 21 martie, va fi randul Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) sa protesteze in Piata Victoriei. Presedintele COTAR, Vasile Stefanescu, a declarat ca circa 5.000 de masini vor veni la Bucuresti din intreaga tara, in conditiile in care Guvernul Dancila i-a pacalit atunci cand a promis ca va da o ordonanta de urgenta care sa combata pirateria din domeniul taximetriei.

coral